Annons

Lars Arrhenius, Eric Ericson: ”Kalas”Klimatångestspelet – hur du än gör blir du miljöbov

En detalj ur spelplanen som är en världskarta. Under till exempel Ryadh står det: ”Stå över två gånger om du är kvinna. Flyg till valfri ruta om du är man.”
En detalj ur spelplanen som är en världskarta. Under till exempel Ryadh står det: ”Stå över två gånger om du är kvinna. Flyg till valfri ruta om du är man.” Foto: Orosdi-Back

”Förstör stratosfären i jakten på ditt kalas” står det på förpackningen till sällskapspelet om resande, klimatångest och konsumtion. Med humor blottlägger det en intrikat värld där vi alla förstör miljön. Inte ens veganerna går fria, skriver Håkan Nilsson.

Under strecket
Publicerad

Tyvärr är spelet alltför komplext och ironin för utstuderad för de yngre, språket flyger högt ovan låg- och mellanstadielevers huvuden.

Foto: Orosdi-Back Bild 1 av 1

Det är en handling som ser ut som en tanke. Vi håller på att fundera över den blivande nioåringens kalas när spelet ”Kalas” av konstnären Lars Arrhenius och författaren Eric Ericson dimper ner. ”Kalas” är ett familjespel om klimatförändringar. Kanske kan det hjälpa mig att bli mer klimatsmart i mitt planerande.

Att konstnärer gör brädspel hör kanske inte till vanligheterna, men visst finns det föregångare. Inte minst Öyvind Fahlström var förtjust i att skapa spel som kunde kommentera världsordningen. Men hans spel massproducerades inte och är i dag dyrgripar som förvaras på museer. Arrhenius och Ericson satsar istället på stor spridning. Och det är inte första gången de gör det, ”Kalas” har två föregångare i spelen ”Välkommen till samhället” och ”Panama”.

Annons
Annons
Annons