Lejonsvansmakak i Singapore.
Lejonsvansmakak i Singapore. Foto: Jurgen Christine Sohns/TT

Hur diskuterar man politik med en makak?

Många lagar och regler gäller djurs liv, och ändå får de inte säga sin mening om dem. Det skäl som anförs är att de inte kan tala människospråk. Det betyder dock inte att medbestämmande är omöjligt eller inte skulle vara önskvärt.

Publicerad

I politisk interaktion spelar språk en viktig roll. Både i formella situationer – som i parlament – och i många andra praktiker, från demonstrationer till webbsidor. Också i interaktion med andra djur är språket viktigt, både när det gäller de djur vi lever tillsammans med och djur som hör till andra gemenskaper. De djur vi lever med – hundar, katter, kaniner, marsvin, kor, hästar, åsnor, getter, får, hönor och så vidare – har sina egna uppfattningar om vad som är ett gott liv och sina egna sätt att tala om saker för människor på.

Ett av demokratins kännetecken är att de som lever i en demokrati inte bara kan delta i systemet som det är, utan också får vara med och utforma det. Man har inte bara en passiv rösträtt utan kan också ställa upp i val och om man blir vald föreslå nya lagar och regler. Vi tänker ofta att vi kanske kan ta hänsyn till djurens intressen men att de själva inte är kapabla att vara med och styra eller tänka om lagar och regler.