Annons

Dick Harrison:Hur bildad var egentligen Sveriges meste statsminister?

Tage Erlander i oktober 1969.
Tage Erlander i oktober 1969. Foto: Freddy Lindstr öm / PRESSENS BILD

I den nya boken ”Jag har ingen vilja till makt: biografi över Tage Erlander” tecknar Dick Harrison ett porträtt av en mycket sammansatt person. Men hur stod det till med den forne statsministerns kulturintresse?

Under strecket
Publicerad

Tage Erlander är den svenska statsminister som suttit längst vid makten – 23 år. Detta trots att han egentligen inte eftersträvade just makt. Om det skriver jag i min bok ”Jag har ingen vilja till makt: biografi över Tage Erlander”. Men här tänkte jag istället att vi skulle fokusera på hur det var med hans kulturintresse. Politiker blir ju som bekant ofta häcklade för att det är lite si och så med deras bildning. Hur stod det till med Tage Erlander? Var han bildad eller obildad?

Svaret är att han var en synnerligen beläst och kunnig individ. Om han hade någon svaghet låg det i bristande orientering i konstens värld, men han hyste stor beundran för Carl Milles och var mycket tacksam för att han å ämbetets vägnar fick lära känna skulptören. Vad musiken beträffar gick han gärna på opera och njöt av såväl Verdi och Wagner som Karl-Birger Blomdahls tonsättning av Aniara. Men den verkliga kulturella passion som lyser igenom i statsministerns dagböcker var litterär och scendramatisk. Han gick ofta på Dramaten och slukade stora mängder skön- och facklitteratur.

Annons
Annons
Annons