Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Andreas Cervenka: Hur är det möjligt?

Att hävda att ekonomiämnet hamnat i lite blåsväder efter finanskrisen är att slå in en dörr som inte finns. Att överhuvudtaget använda ordet vetenskap är att dra Nobels fina namn i smutsen, lär det ibland muttras även i de naturvetenskapliga finsalonger som har hand om de ”riktiga” Nobelprisen. Och visst är det här med ekonomi lite speciellt. Årets pristagare säger faktiskt det mesta.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

En av dem, Eugene Fama, anses vara upphovsman till teorin om den effektiva marknaden. En teori som inte visade sig vara jätteeffektiv. Den har till och med anklagats för att ha bidragit till kraschen, eftersom den fick både Wall Street och övervakande myndigheter att blunda för riskerna (en beskrivning som Eugene Fama själv kallat för ”fantasier”).

Han har också försvarat sig med att de flesta professionella investerare ändå vet att marknaden inte är perfekt. Något som kritiker döpt till irrelevansförsvaret: vi forskare kan omöjligt ha orsakat krisen eftersom ingen i den riktiga världen lyssnar på oss!

En av de som kanske bidragit mest till att ifrågasätta tanken på den effektiva marknaden är Robert Shiller. Just det, en annan av årets pristagare. Att samma år ge fysikpriset till två forskare vars upptäckter tycks tala rakt emot varandra känns inte alltför sannolikt.

Annons
X

Men i ekonomi går det alltså utmärkt. Hur är det möjligt?

Robert Shiller har i det arbete som han nu belönas för, men också i populärvetenskapliga böcker som till exempel Animal Spirits som han skrivit med en annan Nobelpristagare George Akerlof, övertygande argumenterat för att marknaden inte är en rationell maskin utan i högsta grad styrs av människan och hennes outgrundliga psyke. Och att marknaden därför faktiskt ha ganska ordentligt fel (Shiller förutspådde dotcomkraschen och har för övrigt varnat för en svensk bobubbla). I en perfekt teoretisk värld borde ju konstiga prissättningar korrigeras blixtsnabbt.

Eugene Fama har å andra sidan genom empiriska studier kunnat konstatera att det på kort sikt är i princip omöjligt att förutse hur aktiekurser eller andra tillgångspriser ska uppföra sig och att ny information snabbt avspeglas i kurserna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den globala fondindustrin korkade nog inte upp champagnen. Eugene Famas forskning brukar användas som bevis för att fondförvaltare på sikt inte kan slå marknaden, och har resulterat i de senaste årens boom för de billigare indexfonderna.

  Att Robert Shiller får priset efter århundradets finanskris är lätt att förstå. Valet av Eugene Fama är mer kontroversiellt. Men båda bidrar med olika bitar till det fascinerande jättepussel som brukar kallas för verkligheten, och där det är tydligt att ekonomerna fortfarande har mycket att upptäcka.

  Den positiva tolkningen av årets pris är att därför att ekonomivetenskapen trots allt kanske rör sig åt rätt håll.

  Det är inte en dag för tidigt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X