Mannen utan skuggaHur älskar man en man som glömmer allt?

Joyce Carol Oates (född 1938) har skrivit såväl romaner som noveller, lyrik, pjäser och sakprosa.
Joyce Carol Oates (född 1938) har skrivit såväl romaner som noveller, lyrik, pjäser och sakprosa. Foto: Dustin Cohen

Hon får aldrig något Nobelpris – den mörkhåriga, anorektiska, mycket ensamma klassresenären som lever för sitt arbete. Kristina Sandberg har läst en ny roman av Joyce Carol Oates, där berättelsen kretsar kring en passionerad men förbisedd forskare, som har många likheter med författaren själv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förra sommaren missade jag möjligheten att få lyssna på Joyce Carol Oates med en dag. Hon hade en läsning vid universitetet i Saratoga, staten New York, på en sommarkurs i Creative Writing. Jag blev medbjuden på en mottagning och det pratades i kollegiet om ”Joyce” som varit där dagen innan. En anekdot om hur Joyce Carol Oates, när maken Ray fortfarande levde, blev skjutsad av honom från Princeton till Saratoga – och genast när de åkte därifrån fällde Joyce upp ett litet bord för sin skrivmaskin i bilen och började skriva på väg hem. Anekdoten följdes av inte helt hjärtliga skratt från författarkollegorna.

Går det inte att läsa Margot Sharpe, huvudperson i den nyöversatta romanen ”Mannen utan skugga”, som ett av Joyce Carol Oates otaliga alter egon? Den bleka, mörkhåriga, anorektiska, hängivna och hyperbegåvade klassresenären Margot Sharpe från mellanvästerns Orion Falls som utbildar sig till neuropsykolog och blir en alltmer framstående minnesforskare? Ja, en enastående framgångsrik forskare? Hon får utmärkelser, ombeds att föreläsa, blir en legend inom sitt fält. Men det enda hon verkligen bryr sig om är att arbeta och åter arbeta med sin forskning om hjärnan och minnet, en forskning som utgår helt från den hjärnskadade Elihu Hoopes, ”E.H”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons