Annons

Hunsade av herrarna – Bondeupproret i Österrike

Stormningen av Peuerbach. Illustration: Gerhard Anzinger
Stormningen av Peuerbach. Illustration: Gerhard Anzinger

Fler orsaker ledde fram till att bönderna i den österrikiska landsdelen Oberösterreich reste sig på 1620-talet. Framförallt fanns ett stort socialt och ekonomiskt missnöje, en religiöst motiverad vrede och allmän ilska över politikernas och fogdarnas hårdhet. Men något renodlat bondeuppror var det inte: på böndernas sida stod stadsbor, hantverkare, intellektuella och medlemmar av lågadeln.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Upprorsmannen Stefan Fadinger. Illustration: Okänd, Landesmuseum Linz

Fråga: ”När jag var i Österrike nyligen hörde jag talas om ett stort bondeuppror, kanske ett av de största någonsin i Centraleuropa, som nästan aldrig nämns i Sverige. Det skall ha ägt rum någon gång på 1600-talet. Kan du berätta om det? Varför bröt det ut? Vilka segrade? Bönderna eller herremännen?”

Dick Harrison: Jag antar att frågeställaren syftar på ett bondeuppror på 1620-talet. Överhuvudtaget var det gott om folkliga resningar i 1600-talets Europa, med undantag för Skandinavien (vi hade våra stora bonderesningar på 1400- och 1500-talen). Att bönderna i den österrikiska landsdelen Oberösterreich reste sig på 1620-talet hade flera orsaker – socialt och ekonomiskt missnöje, religiöst motiverad vrede och allmän ilska över politikernas och fogdarnas hårdhet. Något renodlat bondeuppror var det inte: på böndernas sida stod stadsbor, hantverkare, intellektuella och medlemmar av lågadeln.

Annons
Annons
Annons