Annons

Hungrande jemeniter väntar på genombrott

En familj som tvingats fly sina hem på grund av striderna i hamnstaden al-Hudaydah sitter vid en skola för internflyktingar i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.
En familj som tvingats fly sina hem på grund av striderna i hamnstaden al-Hudaydah sitter vid en skola för internflyktingar i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Våldet har minskat kring Jemens viktiga hamnstad al-Hudaydah, där nödhjälp nått fram till tiotusentals isolerade människor.

Men överenskommelsen i Sverige hänger på en skör tråd efter hot om nya attacker.

Under strecket
Mattias Mächs / TT
Publicerad

Den nederländska generalen Patrick Cammaert, som leder en grupp FN-observatörer som har till uppgift att övervaka eldupphöret i al-Hudaydah, under ankomsten till Jemen i slutet av december.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT Bild 1 av 2

Fiskare ordnar sina nät inför sin fisketur vid en av hamnarna i den stridshärjade staden al-Hudaydah i september.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT Bild 2 av 2

"Sedan uppgörelsen har WFP slutligen lyckats nå fram till de omkring 250 000 människor i södra al-Hudaydah som varit isolerade under månader av hårda strider", skriver Hervé Verhoosel, talesperson för FN:s World Food Programme (WFP), i en kommentar till TT.

FN har gjort sitt bästa för att försöka bevara den försiktigt positiva andan från förhandlingarna i december. Efter en veckas samtal på Johannesbergs slott utanför Rimbo i december tycktes de stridande parternas representanter åtminstone ha brutit isen.

Annons
Annons
Annons