Annons
Analys

Bertil Lintner:Hungersnöd hotar Nordkorea

En ny naturkatastrof har drabbat Nordkorea – översvämningar efter torka tidigare i år – och enligt FN hotas två tredjedelar av landets 24 miljoner invånare av svält. Landet har nu en ny ung ledare men inga stora reformer är att vänta. Nordkorea fortsätter att gå från kris till kris och vara beroende av mathjälp utifrån.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna i Nordkorea har kostat 90 personer livet och gjort 60 000 hemlösa.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 3

Enligt FN hotas två tredjedelar av befolkningen av svält.

Foto: AP PHOTO Bild 2 av 3

Nordkorea har 24 miljoner invånare.

Foto: AP PHOTO Bild 3 av 3

För bara några dagar sedan sade en talesman för regimen i Pyong-yang att det inte blir några genomgripande reformer, som ”diverse marionettgrupper” i Sydkorea antagit. ”Fientliga element i Sydkorea hallucinerar och drömmer om att införa deras eget korrumperade system” i norr i händelse av en framtida återförening, sade den anonyme talesmannen vars uttalande citerades till fullo av den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån.

Kungörelsen kommer efter att landets ledare Kim Jong-Un för första gången setts i det offentliga livet tillsammans med en ung kvinna, som antas vara hans fru. Fadern Kim Jong-Il, som dog i december förra året, sågs aldrig offentligt med någon av de många fruar och älskarinnor han hade.

Annons
Annons
Annons