Hundratals miljardärer på Kinas folkkongress

Säkerhetsvakter flyttar en avspärrning framför Folkets stora hall i Peking där nationella folkkongressen öppnar på söndag.
Säkerhetsvakter flyttar en avspärrning framför Folkets stora hall i Peking där nationella folkkongressen öppnar på söndag. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Landsfadern Mao Zedongs balsamerade lik hade förmodligen gjort en trippelsaltomortal om det bläddrat i senaste numret av Hurun Report. Lyxmagasinet skriver nämligen att hundratals delegater på den stundande folkkongressen är miljardärer.

Under strecket
TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sammanställningen är talande för Kinas ekonomiska och politiska omvandling under de senaste decennierna. Det tidigare mörkröda Kina har numera en stark överklass, som inte minst har inflytande över den förda politiken. Artikeln nämner att det finns 209 kineser med en förmögenhet på minst två miljarder yuan (motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor) bland de drygt 5 100 delegaterna till det rådgivande organet CPPCC och nationella folkkongressen som inleds på söndag.

Merparten av miljardärerna är affärsmän, som till skillnad från kinesiska politiker inte har byggt hela sin karriär inom kommunistpartiet. Bland miljardärerna finns ledare för it-jätten Tencent, Baidu som är Kinas motsvarighet till Twitter, och mobiltillverkaren Xiaomi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons