Över tusen felaktiga provsvar i Stockholm

Över tusen personers resultat har påverkats av det felaktiga materialet – de flesta av dem tros felaktigt ha fått negativt svar trots att de hade en pågående infektion. Arkivbild.
Över tusen personers resultat har påverkats av det felaktiga materialet – de flesta av dem tros felaktigt ha fått negativt svar trots att de hade en pågående infektion. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Över tusen personer i Stockholm har fått felaktiga svar på sina pcr-tester, alltså tester för pågående coronainfektion, de senaste veckorna. Anledningen är enligt Region Stockholm fel på materialen som använts vid provtagningen.

Under strecket
Lucas Brischetto / TT
Publicerad
Annons

Region Stockholm har upptäckt fel på material som använts vid tusentals pcr-provtagningar i regionen de senaste tre veckorna. Materialet som användes har medfört minskad känslighet vid analyserna, vilket innebär att personer med låga virusnivåer felaktigt fick negativt provsvar, trots att de hade en pågående infektion.

Totalt tror regionen att materialet påverkat provsvaren hos omkring tusen personer som tagit prov vid flera provtagningsstationer i Stockholmsregionen, och ytterligare 300–500 prover inom vården.

Annons
Annons
Annons