X
Annons
X

Hundratals dömda terrorister på väg ut

Omkring 1 500 personer sitter fängslade för terrorbrott runt om i Europa. Detta enligt Säkerhetspolisen, som också uppger att en stor del av dem snart kommer att släppas fria.

Bland dem finns de fyra svenskar som planerade en terrorattack mot Jyllands-Posten.

Av Anja Haglund / TT
Läs mer om Terrorn i Europa

De dömda terroristerna är de europeiska säkerhetstjänsternas stora utmaning framöver.

– Vi har ute i Europa en rätt stor mängd, ett 1 500-tal personer, som dömts för olika terrorrelaterade brott, varav en stor del nu avtjänat sina straff och kommer att släppas från anstalter, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen.

Hundratals dömda för terroristrelaterade brott är snart på väg ut ur fängelse. Bland dem de fyra svenskar som planerade en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Arkivbild.

Foto: Niels Hougaard Bild 1 av 4

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp finns anledning att vara orolig. "Sådana här individer får hjältestatus i den extremistiska miljön", säger han. Arkivbild.

Foto: Susanna Persson Öste /TT Bild 2 av 4

Även ute i Europa finns terrorister med svensk anknytning. En svensk IS-återvändare inväntar rättegång i Frankrike, misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel 2016, då självmordsbombare bland annat slog till mot Zaventem-flygplatsen. Arkivbild.

Foto: Michel Spingler Bild 3 av 4

Totalt sitter omkring 1 500 personer fängslade för terrorbrott runt om i Europa, enligt Säkerhetspolisen. Ett av de värsta terrordåden de senaste åren var det i Paris 2015, då 130 människor dödades. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X