Annons

Hundratals dömda terrorister på väg ut

Hundratals dömda för terroristrelaterade brott är snart på väg ut ur fängelse. Bland dem de fyra svenskar som planerade en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Arkivbild.
Hundratals dömda för terroristrelaterade brott är snart på väg ut ur fängelse. Bland dem de fyra svenskar som planerade en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Arkivbild. Foto: Niels Hougaard

Omkring 1 500 personer sitter fängslade för terrorbrott runt om i Europa. Detta enligt Säkerhetspolisen, som också uppger att en stor del av dem snart kommer att släppas fria.

Bland dem finns de fyra svenskar som planerade en terrorattack mot Jyllands-Posten.

Anja Haglund / TT
Uppdaterad
Publicerad

De dömda terroristerna är de europeiska säkerhetstjänsternas stora utmaning framöver.

– Vi har ute i Europa en rätt stor mängd, ett 1 500-tal personer, som dömts för olika terrorrelaterade brott, varav en stor del nu avtjänat sina straff och kommer att släppas från anstalter, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen.

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp finns anledning att vara orolig. "Sådana här individer får hjältestatus i den extremistiska miljön", säger han. Arkivbild.

Foto: Susanna Persson Öste /TT Bild 1 av 3

Även ute i Europa finns terrorister med svensk anknytning. En svensk IS-återvändare inväntar rättegång i Frankrike, misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel 2016, då självmordsbombare bland annat slog till mot Zaventem-flygplatsen. Arkivbild.

Foto: Michel Spingler Bild 2 av 3

Totalt sitter omkring 1 500 personer fängslade för terrorbrott runt om i Europa, enligt Säkerhetspolisen. Ett av de värsta terrordåden de senaste åren var det i Paris 2015, då 130 människor dödades. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons