Annons

Gunnar Wiman:Hundratals år av kamp bakom Luthers triumf

Martin Luthers protest mot avlatshandeln brukar räknas som startskottet för reformationen, men i sin kritik av kyrkans världsliga girighet saknade han ingalunda föregångare. Redan på 1200-talet började reformrörelser ta form runtom i Europa som en reaktion mot den alltmer korrupta kyrkan.

Under strecket
Publicerad
Martin Luther, spelad av Joseph Fiennes, spikar upp sina teser på porten till slotts­kyrkan i Wittenberg i filmen ”Luther” (2003)
Martin Luther, spelad av Joseph Fiennes, spikar upp sina teser på porten till slotts­kyrkan i Wittenberg i filmen ”Luther” (2003) Foto: IBL

Idag är det exakt 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg. Trots händelsens status som historisk vattendelare är det dock tveksamt om den verkligen ägt rum. En hel del tyder nämligen på att händelsen är resultatet av kreativt pr-arbete vid Luthers kansli årtionden efter den aktuella oktoberdagen. Men oavsett hur det förhåller sig med själva spikandet så ekar hammarslagen i vår egen tid, och de 95 teserna är en historisk realitet med genomgripande konsekvenser för Europas utveckling.  

Martin Luther, spelad av Joseph Fiennes, spikar upp sina teser på porten till slotts­kyrkan i Wittenberg i filmen ”Luther” (2003)

Foto: IBL Bild 1 av 5

”Martin Luthers liv och reformationens hjältar”, kolorerat kopparstick från 1800-talet

Foto: IBL Bild 2 av 5

Staty över Pierre Valdes vid Luthermonumentet i Worms, Tyskland.

Foto: IBL Bild 3 av 5

John Wycliffe.

Foto: IBL Bild 4 av 5

Jan Hus bränns på bål, 1415.

Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons