Hundraårigt frötest inleds i ”domedagsvalvet”

Djupt nere i den arktiska permafrosten inleds snart ett hundraårigt experiment. Forskarna vid det globala frövalvet på Svalbard vill ta reda på hur länge ett frö kan överleva – och på så sätt vara en livförsäkring för tillgången till mat i världen.

Under strecket
Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Svalbards globala frövalv i Longyearbyen byggdes, ägs och bekostas av den norska staten för att trygga en säker långtidsförvaring av frön i torra och kalla förhållanden djupt nere i permafrosten.

Svalbards globala frövalv i Longyearbyen byggdes, ägs och bekostas av den norska staten för att trygga en säker långtidsförvaring av frön i torra och kalla förhållanden djupt nere i permafrosten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Åsmund Asdal är koordinator för det globala frövalvet på Svalbard.

Åsmund Asdal är koordinator för det globala frövalvet på Svalbard.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons

Svalbards globala frövalv fungerar som ett bankfack för den genetiska mångfalden: ett sätt att säkra världens livsmedelsförsörjning i händelse av sjukdomar, krig och naturkatastrofer. Här, i det som medier brukar kalla domedagsvalvet, kan genbanker säkra kopior av sina fröprover och göra uttag vid behov.

På torsdag drar forskarna också i gång ett nytt projekt, ett "hundraårigt fröexperiment". Till en början kommer frön från 13 grödor: ärtor, korn, vete och sallad som beskrivs som viktiga för hela världens matproduktion, att läggas in i valvet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons