Hundraårig historia över

I dag presenterades public service-kommitténs betänkande där tv-avgiften föreslås ersättas av en skatt. Om så blir fallet avslutas därmed en över hundraårig historia av licenser, avgiftshöjningar och pejling.

Under strecket
Publicerad
Annons

När radion gjorde sitt intåg i Sverige i början av 1900-talet var det framför allt genom privata sändare. Redan år 1907 införde Sverige som ett av de första länderna i världen en speciell avgift för innehav av radio. Ett tillstånd från Kungliga Majestät kostade 40 kronor och skulle införskaffas av alla användare av trådlös radioanläggning, så kallad rundradio.

År 1923 beslutade Riksdagen att ett sändarnät skulle utvecklas i statlig regi och att ett särskilt bolag skulle ansvara för programutbudet. Bolaget fick namnet AB Radiotjänst och bestod av representanter från pressen, radioindustrin och Tidningarnas Telegrambyrå. Året efter tog Kungliga Telegrafstyrelsen över de kungliga sändarlicenserna och årskostnaden för ett tillstånd fastställdes till 3:50 kronor. Från år 1926 och ända fram till 1951 låg licensavgiften på 10 kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons