Annons
X
Annons
X

Hundra år gamla skivor grävs upp

De har kallats ”de begravda rösterna” och bidragit starkt till mytbildningen kring det underjordiska ­Paris. Men efter 100 år i ­Parisoperans underjordiska regioner ska 24 skivor nu bli tillgängliga för dagens musikintresserade och vittna om en svunnen sångkonst.

Operan i Paris
Operan i Paris Foto: JOEL ROBINE/AP

Vid en högtidlig ceremoni ikväll på Parisoperan kommer två urnor med 100 år gamla grammofonskivor att presenteras. Men operan tar inte risken att öppna urnorna. För 100 år sedan hade ingen någon aning om riskerna med asbest och skivorna fick därför vila i ett skyddande omslag av denna mineralfiber.

Det är nästan på dagen 100 år ­sedan 24 grammofonskivor med den tidens stora artister placerades i två urnor. Alfred Clark, chef för Gramophone Company, hade skänkt skivorna med kravet att de skulle placeras i urnor och tas fram efter 100 år.

–För att låta folk om 100 år få veta hur vår tids främsta sångare lät, löd Clarks programförklaring när skivorna den 24 december 1907 placerades i urnorna vid en sammankomst på Paris­operan.

Annons
X

Därefter har de förvarats ­under jorden. Det underjordiska Paris har gett upphov till många myter. Och de begravda stämmorna lär ha inspirerat Gaston Leroux när han skrev Fantomen på stora operan.

Skivorna innehåller i huvudsak fransk och italiensk lyrisk musik. Med franska kompositörer som Bizet, Gounod och Saint-Saëns och italienska som Donizetti, Rossini och Verdi. Bland sångarna märks tidens stora ­divor som Nellie Melba, Adelina Patti och Emma Calvé. Enrico Carusos röst ingår också i urnkollektionen.

Urnorna visas upp ikväll men kommer inte att öppnas förrän nästa år under säkra former. ­Musiken kommer därefter att läggas över på cd av EMI, som är Gramophone Companys arv­tagare. Och då blir det en ceremoni som ska svara mot den som ägde rum för 100 år sedan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nästa år kommer det också att anordnas seminarier och debatter om de begravda rösterna.

  Annons
  Annons
  X

  Operan i Paris

  Foto: JOEL ROBINE/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X