Annons
Martin Holm har fascinerats av det japanska klockmärket Seiko sedan barndomen.
Martin Holm har fascinerats av det japanska klockmärket Seiko sedan barndomen.
Perfect Guide

Hundra år av klockhistoria – här är nya kollektionen

I över hundra år har den japanska klocktillverkaren Seiko legat ett steg före.

Men den nya Presage-kollektionen blickar lika mycket bakåt som framåt.

Berättelsen om den ansedda klocktillverkaren Seiko började 1881 då den 22 år gamle Kintaro Hattori öppnade en klockbutik i centrala Tokyo. I den lilla butikslokalen reparerade och sålde han urverk. Elva år senare grundades den första fabriken.

Martin Holm, grundare av det skandinaviska Facebook-forumet Klokkeriet, har varit fascinerad av det välkända klockmärket sedan barndomen.

– Intresset handlade först och främst om det mekaniska. Hur kan något så litet fungera så precist under så lång tid?

Hur kan något så litet fungera så precist under så lång tid?

Genom åren har fascinationen emellertid övergått i en heltidshobby och Martin har lyckats skapa en samling bestående av över tjugo Seiko-klockor.

Han viker försiktigt upp en vit linneväska och visar upp några av sina favoriter.

– Modellerna sträcker sig tillbaka till 60-talet fram till i dag. Flera av dem finns det bara en av här i Norge.

Seikos grundare, Kintaro Hattori
Seikos grundare, Kintaro Hattori

En hyllning

Klockentusiasten Martin Holm beskriver Seikos nya Presage-kollektion som en hyllning till märkets traditionsrika historia, både genom sin design och sina mekaniska lösningar.

– Med Presage-kollektionen har Seiko lyckats kombinera modern teknik med japansk tradition och hantverk. Det här är vackra, klassiska klockor som håller, säger Martin Holm och tillägger att samlingen eventuellt behöver utökas med ytterligare en klocka.

Det här är vackra, klassiska klockor som håller.

Presage-kollektionens design är inspirerad av bland annat zenismens minimalism, havets vågor och porslinets renhet. Modellerna finns i en mängd olika varianter – och prisklasser.

Svante Nilsson, till vänster , har följt Seikos utveckling under lång tid.
Svante Nilsson, till vänster , har följt Seikos utveckling under lång tid.

Ett steg före

– Som femte generationens urmakare i familjen har jag vuxit upp med klockor och urmakeri runt mig. Jag gillade att vara hos farfar där jag fick tillverka egna skruvar, muttrar och svarva.

Orden kommer från urmakaren Svante Nilsson som driver Klockmaster Globen i Stockholm och har följt Seikos utveckling under lång tid. Han uppskattar den japanska perfektionen och affärskulturen.

– Den är helt outstanding. De försöker förfina teknik och hantverk så långt det går på alla nivåer. Seiko som företag anno 1881, hade ju aldrig överlevt om de gjort dåliga saker. Deras affärside ”one step ahead” har ju gjort att de ständigt utvecklats. Unikt för Seiko är att de producerar allt inom det egna företaget, vilket sätter stor press på tillverkningen, säger Svante Nilsson.

– När jag träffade en tekniker på Seiko i Japan skojade han med mig och sade – vi får ju alla problem, men vi äger ju också lösningarna.

Vilken typ av kund köper just Seiko Presage-modellerna?

– Jag trodde de skulle vara män mellan 45 och 50 år, men det har visat sig vara fel. Många som är över 20 gillar att köpa sin första mekaniska klocka som sitter snyggt till när man dressar upp sig. Det är kul att det kommit så många snygga dammodeller också, det är ju lite ovanligt med mekaniska damur.

Det är ju lite ovanligt med mekaniska damur.

– Jag gillar Presage-serien för designen, urtavlorna, visarna samt hur boetterna är utformade. Det är en blandning av vintage och riktigt snygga dressklockor med pålitliga urverk. Seikos specialtillverkade ur med emaljurtavlor eller med porslin är riktiga mästerverk av japansk tradition.

Nederlag – inget alternativ

De senaste åren har flera klockleverantörer tagit ett djupdyk i sin egen historia för att inspirera sig av tradition och tidigare modeller. Ingen annan gör det bättre än Seiko enligt samlaren Martin Holm. Han menar att japanernas grundligt utförda arbete och perfektionism kännetecknar den nya Presage-samlingen.

– För japanerna ligger ära varmt om hjärtat. Ett nederlag är inget alternativ, förklarar klockentusiasten och tillägger att Seiko därför aldrig levererar något de inte är helt nöjda med.

Unik teknologi

Ett exempel på Seikos strävan efter perfektion är utvecklingen av den berömda Spring Drive-teknologin. Idén kom till hos en av Seikos ingenjörer redan 1977 då han frågade sig själv om det ens var möjligt att tillverka ”den eviga klockan.”

Det skulle gå 28 år och 600 prototyper innan den unika teknologin lanserades 2005.

– Det är en mycket innovativ teknik som kombinerar mekaniska klockor med kvartskontroller. Just denna kombination ger en imponerande perfektion, säger Martin Holm.

Just denna kombination ger en imponerande perfektion.

Spring Drive används i dag i utvalda toppmodeller från Grand Seiko och Seiko Prospex och lanserades nyss i Seiko Presage.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Presage-kollektionen och de olika modellerna här

SRPC79J1CAL 4R3542MM, SAFIRGLAS - Läs mer om klockan här opturanordic.com
SSA397J1CAL 4R57 42MM, SAFIRGLAS - Läs mer om klockan här opturanordic.com
SRPD42J1CAL 4R3542 MM, SAFIRGLAS - Läs mer om klockan här opturanordic.com
SRPD41J1CAL 4R3542MM, SAFIRGLAS - Läs mer om klockan här opturanordic.com
SPB093J1CAL 6R27 41MM, SAFIRGLAS, VATTENTÄT, ARITA-PORSELEN - läs mer om klockan här opturanordic.com
SPB095J1CAL 6R3541MM, SAFIRGLAS, VATTENTÄT - läs mer om klockan här opturanordic.com
SPB045J1CAL 6R1540 MM, SAFIRGLAS , VATTENTÄT - läs mer här opturanordic.com
SRQ023J1CAL 8R4842MM, SAFIRGLAS, VATTENTÄT - läs mer om klockan här opturanordic.com

Tänk på det här när du ska köpa klocka

  1. Vänd dig till svenska importörer och märken som är starkt representerade i Sverige när du ska köpa en ny klocka. Då får du lättare tillgång till nya delar om klockan behöver fixas.
  2. Besök olika nätsidor för att på så vis skapa dig en uppfattning om vad du tycker om och vill ha. Därefter rekommenderar jag att du testar klockan hos en urmakare.
  3. Fundera på hur du ska använda klockan. Om du har ett kontorsjobb rekommenderar jag en dressklocka, det är snyggt till skjorta och kavaj. Om du letar efter något mer tåligt funkar en dykarklocka bra. En träningsklocka är bra för pulsmätning och löpning/cykling och så vidare. Tänk på att använda en slit och släng-klocka för tuffare tag, det är ju synd att ha en guldklocka på armen när du byter däck på bilen eller hugger ved.
  4. Om du köper en klocka som är väldigt trendig just nu är min erfarenhet att du snabbt blir uttråkad. Jag rekommenderar därför att du köper något tidlöst, särskilt om du är en förstagångsköpare. Som sagt, klockor är något mycket personligt. Endast du vet vad du gillar!
  5. Ska du åka på semester? Köp då en tålig semesterklocka för att minska rånrisk och onödiga skador/slitage.
  6. Använd auktoriserade urmakare. De kan hjälpa dig med både reparation och nya delar. Billiga lösningar är ingen bra investering på lång sikt.

Till Toppen