Hunden förstår oss mycket bättre än vi trott

Golden retrievern Zingo har med sig gosedjur på valpkursen.
Golden retrievern Zingo har med sig gosedjur på valpkursen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Forskningen om samspelet mellan hund och människa har exploderat under 2000-talet. Hunden är mycket bättre på att förstå människor än vi tidigare trodde.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Per Jensen, professor i etologi, älskar hundar och till hans lycka har alla fyra barnen skaffat hund. Här med sonens finska lapphund Lukas.

Foto: Mona Jensen

Golden retrievervalparna Zingo och Anna har en erfaren kennelägare som matte, men får gå på kurs ändå för att få tillfälle att träffa andra hundar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Instruktör Johanna Kvarnström tränar släthåriga taxen Kajsa. Att gå på valpkurs kan minska risken för oönskade beteenden senare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, har haft hund hela sitt vuxna liv och är spränglärd om hundars beteende. Men trots sina kunskaper låter han sina egna hundar vara så där lite lagom olydiga.

– Det är klart att man måste uppfostra sin hund och på olika sätt tala om vad som är acceptabelt. Men jag har ganska ouppfostrade hundar. Min relation handlar väldigt mycket om att jag tycker att det är så himla kul att se vad de hittar på egen hand, säger han.

Annons
Annons
Annons