Annons

Hunden Elvira dog – räkningen blev 138 000

Heidie Nilssons hund Elvira blev påkörd i en smitningsolycka och fördes till djursjukhus. Nio dagar senare dog den lilla hunden av sina skador. Nu kräver kliniken, som drivs av Evidensia, 138 000 kronor.

– Min dotter har förlorat sin bästa vän och jag tvingas låna för att klara kostnaden, säger Heidie Nilsson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Heidie Nilsson med hunden Elvira.

Foto: PrivatBild 1 av 2

Heidie Nilssons faktura från djurkliniken.

Bild 2 av 2

Heidie Nilsson med hunden Elvira.

Foto: PrivatBild 1 av 1
Heidie Nilsson med hunden Elvira.
Heidie Nilsson med hunden Elvira. Foto: Privat

Det var i slutet av november som Heidie Nilssons dotter Alicia var ute och gick med sin hund, dvärgschnauzern Elvira, på en väg vid Bollerup utanför Tomelilla när hon blev påkörd av en bilist som kom i full fart.

Alicia gick på vänster sida med Elvira i koppel och de båda kastades ner i diket vid smällen. Bilisten smet därifrån. Dottern klarade sig med småblessyrer men Elvira, som dessutom var dräktig med valpar, skadades allvarligt i olyckan och fördes till Evidensia Djursjukhus i Malmö.

– Min dotter ringde helt förkrossad och berättade att de kört upp Elvira till djursjukhuset. Hon var förtvivlad och frågade om de fick operera henne, det är klart att man sade ja, man gör allt man kan för att hon ska överleva, säger Heidie Nilsson, som driver en kennel med uppfödning av dvärgschnauzrar.

Annons
Annons

Den lilla hunden kämpade för livet på sjukhuset och opererades för bland annat inre blödningar. Samtidigt fick Heidie och dottern besked om att det fanns stora chanser att hon skulle kunna bli helt återställd, något som Heidie Nilsson menar bidrog till att de valde att fortsätta behandlingen.

De fick också besked om att taket i försäkringen skulle täcka kostnaderna för första operationen, berättar hon. En andra operation gjordes för en bäckenfraktur, något som Elvira också överlevde – samtidigt som hon såg ut att bli allt bättre.

– Jag hade ett tak på 60 000 kronor i försäkringen och de sade att taket skulle täcka första operationen men inte den andra. När vi hade börjat och läget var stabilt hade kostnaderna dragit i väg men då ville vi inte avbryta behandlingen, säger Heidie Nilsson.

Nio dagar efter olyckan dog den lilla hunden plötsligt av troligt hjärtstopp. Heidie berättar att familjen var i sorg och efter jul kom nästa chock – räkningen.

Kliniken som drivs av Evidensia, som i sin tur ägs av bland annat riskkapitalbolaget EQT begär 138 130 kronor, varav försäkringsbolaget betalar 58 300 av summan. Resten tvingas familjen själva stå för.

Heidie Nilsson berättar att hon trodde att hon garderat sig eftersom hon betalar den högsta försäkringen på alla sina hundar.

– Det är helt vansinnigt. Det finns folk som inte kan gå till veterinären med sin hund om det händer något. Man ser att det skiljer fruktansvärt mycket i priser mellan veterinärer men man kan inte sätta sig och börja ringa efter kostnadsförslag när det handlar om ett kritiskt tillstånd.

Annons
Annons

Heidie Nilssons faktura från djurkliniken.

Bild 1 av 1

Familjen har kontaktat Trafikskadenämnden som Heidie Nilsson hoppas kan hjälpa till med en del av kostnaden. Troligen får hon ändå ta lån för att klara av att betala fakturan, berättar hon.

Samtidigt poängterar Heidie att hon skulle göra om samma sak igen.

– Det var min dotters bästa vän. Hon är fortfarande förtvivlad, sover inte om nätterna och mår väldigt dåligt efter olyckan. Jag hade gjort om samma sak igen för att veta att jag gjort allt jag kunnat.

Djurkliniken Heidie Nilsson uppsökte drivs av Evidensia. Evidensias vd Martin Tivéus avböjer en telefonintervju men svarar på SvD:s frågor per mejl. Tivéus menar att kostnaden för djurvård normalt inte är så hög men att akutsjukvård och specialistvård skiljer sig från ett vanligt veterinärbesök.

Heidie Nilssons faktura från djurkliniken.
Heidie Nilssons faktura från djurkliniken.

Han poängterar också att han ”verkligen känner med djurägaren”.

– Trots en dålig prognos i det här fallet ville kunden att vi skulle göra allt, vilket våra veterinärer gjorde. Sen är det väldigt tråkigt att hundens liv inte gick att rädda, trots nio dagars omfattande intensivvård och operation.

Förstår du att folk blir upprörda?

– Om du tänker på kostnaden så är det extremt ovanligt att behandlingar blir så här kostsamma. Vi behandlar över en halv miljon djur varje år i Sverige och det är bara ett fåtal som kommer upp i de här beloppen, vilket har att göra med att det är få djur som behandlas med intensivvård i så pass många dygn. Man är inte van att djursjukvård kostar eftersom vård av människor skattefinansieras.
Har folk har råd att gå till veterinären när priserna ligger på den här nivån?

Annons
Annons

– Priserna ligger normalt inte på den här nivån. Man kan inte jämföra ett dramatiskt akutfall med ett vanligt veterinärbesök. Trots att vi står för en stor andel av landets akutvård ligger snittkostnaden på ett besök hos oss på cirka 2 300 kr och en vanlig rutinkontroll under tusenlappen.

Martin Tivéus säger samtidigt att bolaget är på väg att införa en mer enhetlig prismodell, men att akutsjukvården alltid kommer vara svårbedömd.

Att många djurägare vittnar om skenande kostnader sedan bland annat Evidensias övertag av flera kliniker är ingenting han känner igen.

– Jag är själv relativt ny i branschen och har försökt bilda mig en uppfattning om det finns belägg för de ryktena, men inte hittat det. Priserna ökar med 3–4 procent varje år, och har så gjort de senaste tio åren.
Kristine Bastholm Jensen är chefsveterinär på sjukhuset. Hon menar att just akut- eller intensivvård kan bli dyrt eftersom det ofta kräver extrapersonal, mer övervakning och blodtransfusioner. Hon poängterar att djurägaren informerades löpande om kostnaderna.

– Vi känner verkligen för djurägaren och i deras fall var det särskilt tragiskt eftersom hunden blev bättre och bättre men dog plötsligt. Även vi investerar kraft och tid för att rädda livet på en patient men vi kan aldrig garantera att patienten klarar sig. Intensiv- och akutvård har bland de högsta kostnaderna för vård och vi försöker informera ägaren från början om förväntade kostnader. I just detta fall hade vi väldigt bra kommunikation, säger hon.

Hon menar att vården som bedrivs idag är betydligt mer avancerad än tidigare, vilket bidrar till att driva upp priserna.

– Kvaliteten i djursjukvården har ökat och blivit mer specialiserad, man har möjlighet och kan göra mer för att rädda livet på sina husdjur. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons