Annons

Ny film om Hasse och Tage: ”Känns viktigt”

När Hasse och Tage stod på scen kunde alla skratta, oavsett om man var höger eller vänster. Det har regissören Jane Magnusson tagit fasta på i sin nya film om komikervännerna och deras verk.

– Det känns viktigt att påminna om dem, nu för tiden känns det som att vi bara kan hata tillsammans, säger hon.

Miranda Sigander / TT
Publicerad

Till sin hjälp har Magnusson privata familjefilmer, klipp ur klassiker som "Att angöra en brygga", "88-öresrevyn" och Lindeman-sketcher. Gamla tv-intervjuer med Hasse Alfredson och Tage Danielsson, som gick bort 2017 respektive 1985, varvas också med nygjorda intervjuer i humorduons lilla skrivstuga, som fortfarande står i Vitabergsparken i Stockholm.

Politiker som Ingvar Carlsson (S) och Anders Björck (M) medverkar och minns den betydelse som Hasse och Tage hade, som underhållare men också som röster i folkhemsdebatten. Med tiden blev de en verklig maktfaktor. Med i filmen finns tv-klipp då Tage Danielsson läxar upp statsminister Olof Palme inför den stundande kärnkraftsomröstningen.

"Det var kul att vi fick tillgång till det riktigt gamla materialet på lilla Hasse, 16-millimetersfilmer som vi fick från hans familj", säger Jane Magnusson som har samarbetat med båda familjerna i arbetet med filmen "Hasse och Tage – en kärlekshistoria".

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 5

"Bara för att Hasse och Tage var härliga människor så betyder inte det att deras liv var enkla. De var inte sorglösa", säger regissören Jane Magnusson som har gjort film om humorgiganternas liv och verk.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 5

Den lilla skrivarstugan i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm används fortfarande av familjerna Danielson och Alfredsson. På sin tid fungerade stugan som kontor för Hasse och Tage. Pressbild.

Foto: Nordisk film Bild 3 av 5

De var olika som personer men de älskade varandra, Hasse och Tage. Deras vänskap och verk skildras i "Hasse och Tage – en kärlekshistoria". Pressbild.

Foto: Nordisk film Bild 4 av 5

"Trots att de levde i en tid då alla fick det stadigt bättre lyckades de hitta ett sätt att skämta även om det samhället", säger regissören Jane Magnusson om Hasse och Tage. Pressbild.

Foto: Nordisk film Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons