Recension

Grattis, ha ett bra livHumor i hoppfull skildring av familj i kris

Under strecket
Publicerad
Annons

Cannie Möller har skrivit historiska romaner, t ex ”Stortjuvens pojke” om Lasse-Maja, realistiska skildringar förlagda till nutid som den Augustprisnominerade ”Balladen om Sandra Ess” och fantasyskildringar såsom ”Felicias ö” och ”Felicias resa”.
Grattis, ha ett bra liv är en ungdomsroman som utspelar sig i dagens Stockholm och handlar om en familj med två tonårsdöttrar. Skildringen rymmer mycket vardagsrealism, men berättelsen har också drag av det groteska. Det är en på en gång mycket vanlig och ovanlig familj det rör sig om. Ett av författarens syften förefaller vara att visa att det bakom varje familjs och varje människas fasad döljer sig hemligheter.

Den yngsta systern Elly är romanens berättare, och det är en period på ungefär ett halvår i familjens liv som skildras med flera insprängda tillbakablickar. Det börjar med en födelsedags-uppvaktning för storasystern Lou. Den äger rum på en psykiatrisk klinik, där Lou är inlagd på grund av depression. Föräldrarnas äktenskap är i kris. Grälen dem emellan är många, och ofta håller sig pappan borta flera nätter i rad. Mamman tror att han träffat en annan.

Annons
Annons
Annons