Humor är inte roligt

Humor har inget med glädje att göra. Henrik Schyffert har sin utgångspunkt klar. - Humor är småtrist men viktigt. Lika viktigt som att torka gamlingar i baken, säger ståupparen som i nästa vecka blir programledare för Sveriges Televisions storsatsning Dokument: humor, en serie i åtta delar. SvD har följt Henrik Schyffert en kväll på ståupphaket Tivoli. Text: harry amster foto: patrik sörquist

Under strecket
Publicerad
”Den kaxiga blatten” Shan Atci jämför sin tatuering med Schyfferts.  Foto: Patrick Sörquist

”Den kaxiga blatten” Shan Atci jämför sin tatuering med Schyfferts. Foto: Patrick Sörquist

Annons

Det är en vanlig tisdagskväll i oktober och regnet bara öser ner. Henrik Schyffert dyker upp på Tivoli på Hornsgatan i Stockholm vid 20-tiden. Vi går in i restaurangen, som numera är rökfri men fortfarande stekhet, och går upp en trappa vid sidan av baren till ståupparnas loge. Eller det liknar mest ett vanligt klassrum där de som uppträder i kväll samlas för att förbereda sig, snacka skit och fika. Shan Atci är där liksom Jakob Öqvist. Skämten haglar men periodvis är det lågmält.
Henrik Schyffert är redan från början kvällens stjärna eftersom han går på sist. Han har med sig en liten pärm med alla idéer och i tio minuter sitter han och bläddrar lite bland papper och lappar och sedan är det klart. ”Nu har jag gjort läxan”. Han vet exakt vad han ska säga just i”kväll. Det är inte alls improviserat som man kanske tror när man tittar.

– Folk skrattar mest när jag får dem att tro att jag hittade på det här just nu. Någon småsak kan jag improvisera men det mesta kan jag utantill.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons