Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Färska skaldjur och champagne – så såg SAS flygningar ut förr

I dag är flygplansmat knappast förknippat med lyx. Men den smaklösa maten fanns inte på menyn förr i tiden. En rad nostalgiska fotografier, tagna på SAS flygningar mellan 1950- och 80-talet, visar att resenärerna frossade i färska skaldjur och champagne.

Text: Sophie Tisell - 16 november 2017
Annons
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
Foto: SAS

I och med Scandinavian Airlines 70-årsjubileum släpptes en unik samling av bilder från förr. Här erbjuds passagerare luftorkad skinka.

Foto: SAS

Mer peppar? Bild från 60-talet.

Foto: SAS
Annons
Annons
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS

Det är oklart när bilden togs, men vi gissar att det var under kräftsäsongen.

Foto: SAS

En bit kött eller hummer? Bild från 1950.

Foto: SAS

Vi gissar på att det inte var turbulens när kockarna rullade fram vagnen. 1970.

Foto: SAS

Första klass 1969 – här dubbelkollar flygvärdinnan att gästen är nöjd med skaldjuren.

Foto: SAS

På 80-talet fanns färska skaldjur, rysk kaviar och gravad lax på menyn – men bara i första klass.

Annons
Annons
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
Foto: SAS

Med tanke på de stora knivarna gissar vi på att terrorism inte var ett problem 1969.

Foto: SAS

Att flyga på 60-talet innebar en helt annan frihet – här umgås passagerarna över en drink.

Foto: SAS

År 1960 dracks kaffet ur riktiga porslinskoppar – och så serverades en bit tårta efter maten.

Foto: SAS

En reklambild från 70-talet lockar med champagne, hummer och rysk kaviar under flygningen.

Annons
Annons
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
SAS
Foto: SAS
Foto: SAS

Ekonomiklass under 70-talet var inte så tråkigt det heller – här serveras färska räckor, gravad lax och ägg.

Foto: SAS

Mackor togs på betydlig större allvar under 60-talet.

Foto: SAS

Mellan 1946–1948 var smörgårdsbord ett givet alternativ på menyn.

Annons