Annons
X
Annons
X

Humlegården ska fredas från bärplockare

Stockholms stad försöker nu hindra att fler bulgariska bärplockare tar sig till Humlegården på Östermalm i närheten av Bulgariens ambassad. Cirka 150 lycksökare har lämnat staden i chartrade bussar, men fler är på väg dit.

Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna. På bild Svetlan Stoev, ambassadören som kom ut för att prata med bärplockarna.
Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna. På bild Svetlan Stoev, ambassadören som kom ut för att prata med bärplockarna. Foto: YVONNE ÅSELL

Stockholm stad har varit i kontakt med ett flertal kommuner där fattiga friplockare strandat, utan jobb och med knapp försörjning på grund av den dåliga bärskörden. På onsdagen meddelade Bulgariens ambassad att de skulle ombesörja hemresan hem.

– Vi hoppas att det kan ske från respektive kommun så att vi slipper mellanlandningen i Stockholm som inte är så lycklig för någon part, säger Per Blomstrand som är tillförordnad stadsdirektör.

Men hemtransporten kan bli ytterligare ett bakslag för friplockarna. Socialarbetare har vittnat om att bulgarerna själva måste bekosta hemresan.

Annons
X

– Vi har hört detta av personal på plats, säger Per Blomstrand, som också berättar att det förekom en viss pappersexercis vid avresan.

För de fåtal bulgariska medborgare som inte kom med bussarna i går, eller som av andra skäl valt att stanna kvar, har sporthallen Gärdeshallen nu upplåtits för att de ska få tak över huvudet.

Stockholms stad fruktar nu att strömmen av utblottade bulgarer ska fortsätta till Östermalm i huvudstaden. Under dagen har fler anlänt och nu finns ett 20-tal personer som får mat, sovplats och tvättmöjligheter i Gärdeshallen.

– Det finns en stor rad osäkerheter. Vi vet inte var det finns bulgariska bärplockare. Det finns 500 i Tierp och 1500 i Söderhamn. Men det finns tusentals bärplockare i Sverige, säger Per Blomstrand.

Han säger att kommunen nu för en dialog med den bulgariska ambassaden så att transporterna inte ska behöva gå via Stockholm.

– Att bussa bulgarer till Humlegården för att de inte kan vara någon annanstans, det är ingen bra idé. Jag hoppas att det här kan lösas under lugna och städade former med alla inblandade.

Stockholms stad har också varit i kontakt med olika länsstyrelser i landet. Dalarna, Uppsala län, Gävleborgs län och Örebro arbetar just nu för att kartlägga situationen i landet. Ännu har inte situationen i Stockholms län inventerats.

Enligt Brita Mohlin, tillförordnad säkerhetschef i Stockholm, är en del av bärplockarna vid gott mot med tanke på förutsättningarna medan andra mår dåligt.

– Den stora andelen är frustrerad, ledsen och trött. De har inte fått äta, sova eller tvätta sig. Det finns till och med de som inte har skor på fötterna. Det är människor som har rest över hela Europa för att försöka tjäna ihop pengar. Usch, man blir faktiskt illa berörd, säger hon

Bulgariska ambassaden har beställt två stora bussar och sex minibussar. De väntas komma till Stockholm på lördag kväll eller söndag, enligt Mohlin. De ska sedan kunna åka till andra kommuner för att plocka upp folk.

– Problemet är att vi inte vet hur många bärplockare runtom i Sverige som vill åka hem. Vi har ingen översikt som det är nu och jag är rädd för att de bussar som kommer på söndag inte kommer räcka till alla, säger Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev, till TT.

När SvD kontaktar ambassaden vill de inte uttala sig om uppgifterna att bärplockarna själva får bekosta hemresan.

Enligt migrationsminister Tobias Billström (M) behövs ett samarbete på internationell polisiär nivå för att undvika människohandel inom bärbranschen.

– När bärplockare utsätts för människohandel och exploatering är det ett mycket allvarligt brott. Det är något helt annat än när löne- och avtalsvillkor inte uppfylls, säger han.

LÄS MER:
Rättslösa bärplockare får bråkdel av pengarna

TT

Annons
Annons
X

Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna. På bild Svetlan Stoev, ambassadören som kom ut för att prata med bärplockarna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X