Humanitär vapenvila inleds: ”Kritiskt tillstånd”

Över 3000 människor har dödats, varav hälften civila, sedan den saudiska bomboffensiven startade i mars för att driva bort de Iranstödda huthirebellerna och återupprätta regeringen.
Över 3000 människor har dödats, varav hälften civila, sedan den saudiska bomboffensiven startade i mars för att driva bort de Iranstödda huthirebellerna och återupprätta regeringen. Foto: YEMENI NEWS AGENCY / TT / NTB Scanpix

En humanitär vapenvila ska inledas i det krigshärjade Jemen på fredagen. Det meddelade FN sent på torsdagen. «En bra start och viktigt för miljontals lidande, bland dem över två miljoner barn», säger Unicef-talesmannen Christophe Boulierac till SvD.

Publicerad
Annons

GENÈVE. Flera veckors mödosamma förhandlingar som letts av FN:s Jemen-sändebud har slutligen gett resultat. På torsdagen deklarerade FN att parterna enats om en vapenvila som gör att civilbefolkningen kan nås av humanitära förnödenheter.

Pausen i striderna ska starta vid midnatt natten till lördagen, och pågå till slutet av fastemånaden Ramadan den 17 juli. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har vädjat om ett stopp för krigandet under just den muslimska högtiden Ramadan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons