Annons
X
Annons
X

Hultqvist: Den ryska aktiviteten fortsätter

Sverige ska agera mot ryska provokationer i luftrummet över Östersjön "via den incidentberedskap" som finns i Försvarsmakten, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Den ryska aktivitet som vi tidigare pekat på fortsätter, säger Hultqvist till SvD.

Det skärpta säkerhetsläget
Foto: TT

Försvarsministern vill inte gå in i detalj och kommentera incidenten mellan det svenska stridsledningsplanet ASC 890 och ett ryskt stridsflygplan av typen SU-27 utanför den danska ön Bornholm i förra veckan, som SvD tidigare rapporterat om.

Men han konstaterar att bilden av det skärpta läget i Östersjöområdet är densamma som "sedan en bra tid tillbaka".

– Vi har en ökad rysk aktivitet i vårt närområde och i Östersjön. Jag tänker inte gå in och recensera det hela utan bara konstaterar att den ryska aktivitet som vi tidigare pekat på fortsätter.

Annons
X

Hur ska Sverige agera för att få stopp på det här – går det att stoppa?

– Vi ska agera via den incidentberedskap och det som vi har i våra instrument i sammanhanget, men i övrigt får jag hänvisa till Försvarsmakten och den information som de har gått ut med.

Vid den nu aktuella incidenten fortsatte det ryska planet att jaga det svenska spanings- och ledningsplanet även efter det att identifieringen var genomförd, enligt Försvarsmakten ett avvikande beteende.

Nu fick två svenska Jas Gripen plan som redan fanns i luften markera mot det ryska SU-27 planet för att få det att sluta följa efter det svenska ASC 890-planet.

Annons
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X