Annons
X
Annons
X

Försvarsministern åkte på safari med regeringsplanet

SvD AVSLÖJAR Försvarsminister Peter Hultqvist hade fem månader på sig att planera en tjänsteresa till Afrika. Ändå blev regeringsplanet stående i Botswana över en helg, samtidigt som Hultqvist och fem medarbetare var på privat safari och övernattade på lyxiga Tau Game Lodge.

Peter Hultqvists Afrika-resa
Under Afrikaresan med regeringsplanet var Peter Hultqvist och medarbetarna från departementet på safari i naturreservatet Madikwe och övernattade på femstjärniga Tau Game Lodge.
Under Afrikaresan med regeringsplanet var Peter Hultqvist och medarbetarna från departementet på safari i naturreservatet Madikwe och övernattade på femstjärniga Tau Game Lodge. Foto: Daniella Backlund och Lars Pehrson

Regeringskansliets interna reseföreskrifter anger att alla tjänsteresor ”bör planeras på ett tidigt stadium för att minska kostnaderna”. Reglerna gäller för tjänstemän och politiska befattningshavare: statsråden själva och deras statssekreterare.

Bakgrunden till Afrikaresan var en inbjudan från utrikesdepartementet i Botswana till den svenska regeringen att delta i firandet av landets 50-årsjubileum som självständig nation i slutet av september. Den skickades den 24 februari till UD i Stockholm.

Två månader senare – den 19 april – meddelade utrikesminister Margot Wallström att man tackade ja:

Annons
X

”Den svenska regeringen kommer att representeras av försvarsminister Peter Hultqvist”, skrev Wallström i ett svarsbrev. Det var drygt fem månader innan Afrikaresan genomfördes och det fanns möjlighet att planera i god tid för att begränsa kostnaderna.

Regeringsplanet – en Gulfstream 550 – lyfte från Arlanda den 29 september med destination Botswanas huvudstad Gaborone. Ombord fanns Hultqvist, fem medarbetare från försvarsdepartementet, en livvakt från Säkerhetspolisen samt fem personer i besättningen.

Regeringsplanet, en Gulfstream 550. Foto: Johan Nilsson/TT

Priset för en timmes flygning är 10 800 kronor oavsett vilka kostnader som i övrigt uppstår under en resa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alla merkostnader för den är resan har inte fallit ut ännu.

  Under Afrikaresan, bokad av Peter Hultqvists adjutant, väntade fem mans besättning på plats, med boendekostnader, lön och traktamente, medan försvarsministern avverkade sitt program, inklusive ett besök under helgen på en safarilodge i Sydafrika. Flygtiden blev 25 timmar och 25 minuter med en kostnad på 274 500 kronor som faktureras försvarsdepartementet. Men det täcker inte den faktiska kostnaden.

  – Alla merkostnader för den här resan har inte fallit ut ännu. Det gör att vi inte kan säga exakt per krona vad just den resan kostade. Men om man höftar lite kan man säga att man får lägga på ungefär lika mycket till. Det blir dubbelt så mycket totalt sett, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till SvD.

  Det skulle då betyda cirka 549 000 kronor för flygresorna till och från Afrika.

  – Det är en del av Försvarsmaktens budget och det har vi räknat med, säger Jesper Tengroth.

  Enligt kanslirådet Jonas Tidemyr vid försvarsdepartementet kan det finnas flera faktorer att ta hänsyn till vid bedömningen av om statsflyget ska användas, till exempel skälighet i förhållande till andra resalternativ, säkerhetskrav och möjligheten att kunna utnyttja tiden på ett effektivt sätt.

  Fredagen den 30 september deltog Hultqvist vid det officiella firandet i Gaborone. Enligt en utvärdering från ambassaden i Pretoria, som SvD tagit del av, var Hultqvist ”i princip den enda på ministernivå från EU” som fanns på plats. På National Stadium i Gaborone träffade han Botswanas president, utrikes- och försvarsminister.

  Lördagen den 1 oktober och söndagen den 2 oktober tillbringade Hultqvist och medarbetarna från departementet på safari i naturreservatet Madikwe. Femstjärniga Tau Game Lodge har spa, pool och en bar med vy över de vilda djurens vattenhål och beskrivs som ”idealisk för safarisemester” med ”lyxiga privata faciliteter”.

  – Vi har en Peter Hultqvist som anlände hit den 1 oktober och checkade ut den 3 oktober, berättar en anställd på Tau Game Lodge för SvD.

  Hotellnätterna på safarilodgen under helgen kommer försvarsdepartementet att betala med skattemedel. På Tau Game Lodges kostar en övernattning 2 632 kronor. På Masa Square i Gaborone, det officiella hotellet under 50-årsfirandet, är motsvarande pris 549 kronor på helgdagar. Skillnaden för Hultqvist och fem medarbetare från försvarsdepartementet för två nätter blir ungefär 25 000 kronor.

  • Måndagen den 3 oktober återvände Hultqvist och hans medarbetare över gränsen till Botswana. Vid ett möte med försvarsministern Shaw Kgathi undertecknades ett försvarsavtal och det diskuterades också en eventuell affär med Jas Gripen-plan. Efter det flög delegationen till Pretoria i Sydafrika, där Hultqvist gjorde ett besök på Saabs regionala högkvarter.

  • På tisdagen den 4 oktober träffade Hultqvist Sydafrikas försvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula. Han gjorde också ett besök på den statliga sydafrikanska försvarskoncernen Denel.

  • Onsdagen den 5 september gick regeringsplanet tillbaka till Sverige.

  Av totalt sju dagars tjänsteresa gick två till själva resorna, tre var programlagda, två dagar tillbringade delegationen på safari.

  Försvarsminister Peter Hultqvist skriver i en kommentar till SvD att ”resan till Botswana och Sydafrika var en främjarresa eftersom det finns ett intresse från Botswana att köpa Gripen”. Hultqvist ville också ”uppdatera relationen med Sydafrika som är ett Gripen-land”.

  Hur det kom sig att delegationen fick en ledig helg och valde att övernatta på Tau Game Lodge istället för på ett hotell i Gaborone förklarar försvarsministern så här:

  ”Eftersom det inte var möjligt för Botswanas försvarsminister att underteckna samarbetsavtalet före måndagen den 3 oktober bodde jag och mina medarbetare kvar i närområdet på ett hotell som var att föredra både ur ett säkerhetsperspektiv och på grund av att det var kostnadseffektivt. Försvarsdepartementet stod för hotellkostnaden på helgen. Övriga kostnader såsom förtäring och aktiviteter under vår programfria tid betalades av mig och mina medarbetare privat”.

  Annons

  Under Afrikaresan med regeringsplanet var Peter Hultqvist och medarbetarna från departementet på safari i naturreservatet Madikwe och övernattade på femstjärniga Tau Game Lodge.

  Foto: Daniella Backlund och Lars Pehrson Bild 1 av 3

  Regeringsplanet, en Gulfstream 550.

  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X