Annons
X
Annons
X

Huliganer får registreras

Djurgården ska inom kort bygga upp ett både register med namn, adress, personnummer och bild på över personer som bedöms vara risksupportrar.

Datainspektionen har i ett principiellt viktigt beslut sagt ja till föreningens ansökan om åtgärden, som ska öka säkerheten på arenorna.

Djurgårdensupportrar på väg mot Råsunda inför Stockholmsderbyt mot AIK tidigare i våras.
Djurgårdensupportrar på väg mot Råsunda inför Stockholmsderbyt mot AIK tidigare i våras. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Beslutet, som fattades på måndagen, innebär att Djurgården beviljas undantag från paragraf 21 i Personuppgiftslagen som förbjuder andra än myndigheter att registrera personer som begått eller misstänks för brott. Beslutet innebär att föreningen även får tillstånd att registrera personer som ännu inte begått brott. Det räcker med beslut om arrangörsavstängning eller beslut om tillträdesförbud och att det bedöms finnas en risk för framtida brottslighet.

Genom beslutet får Djurgården ett kraftfullt verktyg för att hindra risksupportrar att komma in på hemmaarenan Stockholms stadion.

”Huliganregistret”, som ska hanteras både digitalt och manuellt, ska innehålla en mängd information om personer som bedöms vara en risk för att läktarvåld ska uppstå:

Annons
X

1: Namn, personnummer, adress och andra uppgifter som säkerställer att rätt person stängs av från arenan. Bilder från övervakningskameror och andra foton ska finnas i registret.

2: Vid entréerna ska ordningsvakter med hjälp av listor med namn och foton på risksupportrarna kunna identifiera och avvisa dem.

3: Händelserapporter ska beskriva vad som läggs individerna till last. Registret ska också innehålla vittnesuppgifter, videobilder och annan dokumentation.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  4: Personer som upprepade gånger brutit mot arrangörsavstängningar, som föreningen beslutat om, eller fått tillträdesförbud efter beslut av åklagare, kommer att ha omfattande akter i registret.

  5: Om risksupportern är under 18 år ska personuppgifter om föräldrar finnas i registret.

  Djurgårdens IF välkomnar Datainspektionens beslut:

  –Ett viktigt beslut som ger oss förutsättningar att hålla personer som inte är välkomna utanför arenan, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården fotboll.

  –Vi börjar arbeta med detta omedelbart och bygger upp registret successivt under året.

  I Djurgården fotboll ska styrelseordföranden, en säkerhetsansvarig och ett par handläggare ha tillgång till registret. Informationen ska även i vissa fall kunna lämnas ut till andra intressenter och då i pappersform. Dels till Svenska fotbollförbundet, när det handlar om en arrangörsavstängning och när förbundet kräver tillträdesförbud, dels till åklagare när beslut om tillträdesförbud ska fattas. Även polisen ska kunna få ut uppgifter ur registret, när de begär det.

  Genom att säga ja till ett utbyggt, sökbart ”huliganregister”, har Datainspektionen satt ned foten i en fråga som väckt stor uppmärksamhet och debatt: Hur ska samhället förhålla sig till utbredd laglöshet i samband med idrottsarrangemang och vilka metoder ska accepteras för att stävja våldet?

  Beslutet att ge Djurgården rätt att införa ett huliganregister blir vägledande. Detta pilotfall kommer troligtvis leda till att andra klubbar som AIK, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF, följer exemplet och ansöker om att få upprätta egna register.

  Datainspektionen har vägt för och emot att ge Dif rätten att införa registret. I motiveringen till beslutet hänvisar man till incidenter på senare tid som gjort att trivseln och säkerheten kring arenorna försämras och att samhället drabbas av stora kostnader.

  Det som talat emot beslutet är att integritetskänsliga uppgifter om en och samma person kommer att registreras och sparas under en längre tid. Men Datainspektionen ansåg i sitt avvägande att samhällsproblemet är ”ett så tungt vägande intresse att det klart överväger de registrerades intresse av skydd mot kränkning av deras personliga integritet.”

  Djurgårdens tillstånd att upprätta registret gäller till 2013 och kan återkallas om klubben inte följer de riktlinjer som gäller.

  Annons
  Annons
  X

  Djurgårdensupportrar på väg mot Råsunda inför Stockholmsderbyt mot AIK tidigare i våras.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X