Hukvaldy firar minnet av Janácek

I tjeckiska Hukvaldy firas i år minnet av tonsättaren Leoss Janáccek som föddes här för 150 år sedan och den årliga musikfestivalen pågår för fullt. Janáccek fick sitt stora genombrott först vid 62 års ålder men tillbringade de återstående tolv åren av sitt liv med att komponera hektiskt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hukvaldy Konstnärer omges ofta av en flora av legender. Om tonsättaren Leos Janácek heter det att han en gång tog emot den lokale biskopen i sin födelseby Hukvaldy i nordöstra Mähren. De två råkade i en hetsig dispyt i religiösa ämnen. Leos Janácek, känd eller kanske snarare ökänd för sin ateism, argumenterade kärnfullt för sin övertygelse. Varvid biskopen lär ha svarat:

– Så skriv det då !
Strax efteråt hördes en fruktansvärd åskknall från himlen och de två, tonsättaren och biskopen, tvingades ta skydd undan de nervällande regnmassorna.
Så föddes enligt legenden idén till den glagolitiska mässan: Janáceks hyllning till sitt mähriska ursprung, framförd på den gamla kyrkoslaviskan och präglad av djärva, nästan ”hedniska” rytmer.
Det är helt passande att det officiella firandet av Leos Janáceks 150-årsdag ska krönas med ett framförande av mässan i den lummiga parken nedanför Hukvaldys slott. Det är också helt i Janáceks anda att kraftigt oväder bryter ut strax innan konserten skall ta sin början. Det är
kort och intensivt - som så ofta i de mähriska bergstrakterna - och när sångarna och orkestermedlemmarna i den statliga operan i Ostrava försenade intar sina platser bryter ett skummande lågt solljus in mellan ekarna i parken som ångar av fukt.
Tidigare på dagen hade Janáceks minne firats genom öppnandet av ett särskilt minnesrum i Hukvaldys gamla skola. Det var här Leos Janácek föddes den 3 juli 1854 som det nionde av inte mindre än fjorton barn.
Hans far bar den officiella titeln ”kantor”, som på den tiden hade kvar den ursprungliga betydelsen ”skollärare”. Familjen Janácek var inhyst i en av skolsalarna medan de övriga användes som klassrum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons