SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Vänskap vid första ögonkastet

Text: Hugo Rehnberg - 6 oktober 2017

Det var ett filmiskt ögonblick.

Bara minuter in i middagsbjudningen försvann de andra gästerna ut i periferin och det uppstod ett kärleksfullt mikrouniversum som bara bestod av honom och mig.

Jag förtrollades av hans blixtsnabba associationsförmåga – under loppet av några meningar referens-studsade han mellan Woody Allen och Donna Tartt till amerikanska utrikesministrar och Liverpoolspelare från 80-talet. Vi skrattade åt exakt samma saker och han visade sig dessutom – under en diskussion om tiggare – vara fullständigt fördomsfri.

När det blev dags att bryta upp utbytte vi telefonnummer, omfamnade varandra och lovade att snart ses igen.

Vänskap vid första ögonkastet är kanske inte lika omtalat som sitt kärleksdito, men det är precis lika äkta. Nyckeln till vänskapskemi är amygdalan, två mandelformade klumpar som brukar kallas hjärnans hjärta och som styr stora delar av våra känsloliv. Den här mannen fick min amygdala att kittla till utav bara helvete.

På vägen hem fantiserade jag om gemensamma långpromenader som övergick till vinluncher som tog slut först efter midnatt.

Sen kom livet emellan.

Småbarn, hustru och en manisk längtan efter karriärmässigt självförverkligande äter upp mycket tid. Och i stunderna som blir över sipprar de gamla vännerna in. Och man kan ge sig sjutton på att någon av dem har separerat, fått alkoholproblem, förlorat en förälder eller något annat traumatiskt som kräver särskild vänskaplig omsorg.

Det har gått några veckor sedan den där middagen och ännu råder radiotystnad. Numret ligger där i telefonboken och bränner. Häromdagen var det nära att jag drog iväg ett sms men då bröt kräksjukan ut hemma.

Det är inte första gången detta händer mig. Det skulle inte heller vara första gången som en potentiellt vacker vänskap rann ut i sanden.

Kanske är detta vad pensionsåldern handlar om. Möjligheten att fånga upp alla de där människorna man förälskade sig i under de förvärvsarbetande åren, men aldrig riktigt fick tid att lära känna.

Det låter ju onekligen roligare än golf, bridge och frimärkssamlande.

Annons