SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Tristessen är en sexuell urkraft

Text: Hugo Rehnberg - 30 november 2018

Jag har känt mig gammal den här veckan. Det började med att entreprenören Isabella Löwengrip lanserade en digital klon. Robot-influencern Gabrielle Löwengrip ska yoga, bruncha och dejta på Manhattan. Fast bara på Instagram. Jag älskar kreativiteten, men i grunden begriper jag inte varför någon skulle vilja titta på en lattedrickande robot.

Någon dag senare läste jag i The Atlantic att unga människor ligger allt mindre med varandra. Detta alltså i en tid då Tinder möjliggör villkorslös sex inom någon timme, samtidigt som rädslan för att bli HIV-smittad i princip är utraderad.

Inte sedan 1920-talet har en ungdomsgeneration haft så lite sex. Och sexlösheten sprider sig över hela västvärlden. USA, England, Finland, Japan och Sverige är några av länderna som drabbats och politiker och sexologer skyller på lite allt möjligt. Ekonomisk stress. Psykisk ohälsa. Minskade testosteronnivåer. Curlingföräldrar. Informationsöverflöd. Netflix. Instagram. Nätporr. Fetma. Plast.

Min teori – som inte gör att jag känner mig yngre – är att dagens ungdomar måste få det tråkigare. Tills för något decennium sedan var leda människans naturliga tillstånd. Samtliga generationer fram till 90-talisterna är uppvuxna med den gnagande känslan av att man hellre skulle vilja göra någonting annat.

Jag tror på tristessen som urkraft. Den fick oss ut ur grottorna och över världshaven. Den fick oss att uppfinna hjulet och måla Mona Lisa. Den fick oss att ligga. Eftersom ett av de allra bästa botemedlen mot långtråkighet är sex.

Bästa beviset: östtyskar hade nästan dubbelt så många samlag som västtyskar innan muren föll. Främsta orsaken: det fanns inte ett skit att göra i gamla DDR. Man kunde mecka med sin Trabant, stå i toapapperskö – eller älska.

Västvärldens millennials kommer aldrig få veta hur det känns att vara riktigt uttråkad. Att tvingas stirra in i en tv-skärm där en klocka långsamt, långsamt räknade ner sekunderna tills Café Norrköping med Ragnar Dahlberg skulle dra igång. Den sortens erfarenheter skapar en inre brand, ett driv som gör att man aldrig – åtminstone inte i 20-årsåldern – skulle komma på tanken att välja en Snapchat-konversation framför en verklig dejt.

Annons