Annons

Hugo Rehnberg: Sorry, du kommer aldrig bli smal av träning

Under strecket
Publicerad

I veckans mest lästa artikel på SvD Perfect Guides sajt förklarar överläkaren Christofer Grimås att träning inte är ett särskilt effektivt sätt att gå ned i vikt. 250 000 läsare har ömsom jublat, ömsom rasat över detta konstaterande.

Jag har svårt att förstå upprördheten. Ingen vettig människa tror väl att man kan jogga bort sina överflödeskilon utan att lägga om sin diet.

Vill du bli smal – banta. Vill du må bra – träna.

Däremot är en av träningens många positiva bieffekter att man drar ner på sprit, kaffe, tobak och ohälsosam mat. Och därmed tappar vikt.

Men den viktigaste sidoeffekten slog mig häromdagen. I strid med mina naturliga instinkter hade jag dragit på mig löparkläderna halv sju en lördagsmorgon för att kuta runt Stockholm.

Att jogga genom en folktom huvudstad är intressant. Man möter fler fiskmåsar än människor. Då och då passerar man någon rufsig typ i nattklubbsmundering som låtsas vara ute på en stärkande morgonpromenad och inte en walk of shame.

Efter någon mil hade jag både håll och värkande muskler. Då nådde jag Västerbron. Det duggade och blåste kraftig motvind och att ta sig från Södermalm till Kungsholmen var ett rent helvete. Men efter några plågsamma minuter var jag över och i Rålambshovsparken blev det glasklart: träningens främsta bieffekt är att den gör mig bekväm med att vara obekväm.

Det finns inget behagligt i tunga styrkelyft, svettiga crossfit-pass eller mjölksyrestinna simintervaller. Det är en pina. Och det är själva poängen. I en tid där allt går ut på att göra tillvaron så enkel som möjligt – snart behöver vi inte ens styra våra bilar – blir träningen en nödvändig övning i lidande. Och den hjälper mig att hantera betydligt värre hinder än Västerbron.

Om jag tränar känns knepiga möten inte lika knepiga längre. En tajt deadline orsakar inget skenande hjärta och när min son vrålar inne på NK för att han inte tillåts köpa en ny leksak ler jag bara åt situationen och går vidare i livet. Den som regelbundet pushar sin kropp bortom bekvämlighetszonen blir helt enkelt bättre på att hantera stressen som kommer med att vara människa.

Men. Om målsättningen är att komma i en något för liten klänning till nästa helg, kan du strunta i att packa gymväskan och istället gå och handla några morötter och lite kvarg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons