SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Sexscenerna – ett trauma

Text: Hugo Rehnberg - 14 augusti 2019

Läser om ett nystartat amerikanskt förlag, som genom erotiska ljudböcker riktade mot kvinnor vill kapa åt sig en slice av porrindustrins 800 miljarder kronor. Receptet: mer kontext och mindre pang på rödbetan. Återkommande inslag är sexiga yogalärare och målande inredningsbeskrivningar. Låter intressant. Sköna hem möter Fifty Shades of Grey. Kritikerna menar dock att berättelserna är för gulliga och tillrättalagda.

Personligen kommer jag aldrig att anklaga någon för att ha skrivit en tam sexscen.

För en massa år sedan åt jag lunch med modeprofilen Sofi Fahrman. Sofi berättade att hon skrev på en bok men hade problem med de erotiska partierna. När hjältinnans Whyred-klänning fallit till marken knöt det sig för henne. Chevaleresk som jag är erbjöd jag min hjälp. Samma eftermiddag släppte jag loss min inre Jean M Auel och skrev en ångande sexscen som utspelade sig i en hiss. Jag fascinerades av hur otvunget de snuskiga metaforerna rann ur mig. Scenen återfanns sedan, något omarbetad, i Sofis debutbok.

Ett par år senare skulle jag skriva egna böcker tillsammans med Denise Rudberg. Vi växelskrev och vid något tillfälle mailade Denise över ett kapitel som slutade med att huvudkaraktärerna möttes i ett kök långt efter midnatt. Stämningen var laddad. Det fanns inga som helst tvivel om vad som skulle hända härnäst.

Jag funderade över att hämta inspiration ur matsex-urladdningen i 9 ½ vecka – där Mickey Rourke matar Kim Basinger med Jell-O, hostmedicin och cocktailkörsbär – men kände att det var att ta i. Lite mer rakt på, som i Postmannen ringer alltid två gånger, passade bättre. Jag slog upp datorn – och krampade totalt.

Det enda jag kunde se framför mig var mamma i sin röda läsfåtölj. Bok i handen, filt över benen och den lilla pudeln Pricken vilande i knäet. ”Jaha, vad har min pojke hittat på nu då?” Tanken på att mamma skulle läsa mina samlagsskildringar kändes – nästan – som att ha sex medan hon satt bredvid. 

Denise ringde ungefär en minut efter att hon fått kapitlet. 

– Vad har du gjort?

– Hur menar du? Det är väl ett helt okej kapitel.

– Skämtar du? Det är som en barnbok: ’Tom och Paula kramas – sen blir det mörkt.’

– Jag kände inte att det passade med värsta sexscenen.

– Hallå! Farmor! Skärp dig! Skriv om det där.

Jag har förträngt vad som hände sen. Det är för traumatiskt.

Annons