SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: ”Så hanterar du att vännerna blir rika”

Text: Hugo Rehnberg - 3 maj 2018

”Varje gång en vän lyckas, dör jag lite inombords”, skrev författaren och citatmaskinen Gore Vidal. Jag är 42 och har upplevt detta trauma några gånger nu. Gamla polare som gått från osnutna slynglar till modemagnater, finanslejon och fastighetsprinsar.

Bortsett från att deras framgångar sätter min egen karriär i ett visst perspektiv, uppstår även ett delikat ekonomiskt dilemma. De har blivit hiskeligt mycket förmögnare än jag – och stora privatekonomiska diskrepanser är känsligt. Enligt en undersökning tycker nästan halva befolkningen att finansiell ojämlikhet mellan vänner är en stressfaktor.

Det är synd. Det finns så mycket annat som kan rasera vänskaper – otrohetsaffärer, olidliga partners, ouppfostrade barn och bisarra flyktingpolitiska åsikter. Skilda storlekar på plånkan är en futtig anledning till att förlora kontakten.

Med hjälp av min empiri har jag skapat en miniguide till hur man håller vänskapen intakt trots att kompisarna drar ifrån ekonomiskt.

Viktigast av allt: Välj rätt vänner. Det finns nyrika som dumpar sina fattiga polare för att deras begränsade privatekonomier står i vägen för ett fullfjädrat jetsetliv. Gråt inte över detta, de borde aldrig ha varit dina vänner från början. Rätt vänner bjuder med sina mindre bemedlade kamrater till alpstugorna och hotellsviterna.

Avdramatisera ojämlikheten genom att prata om den. ”Det är jättekul med ditt nytutvecklade intresse för kobebiff och Château Pétrus, men i förlängningen riskerar de här krogbesöken att göra mig hemlös”. Inte anklagande och inte genom att knorra om att världen är orättvis. Ingen gillar en gnällspik.

Bjud tillbaka vid rätt tillfällen. Inte ens miljardärer gillar att ständigt stå för fiolerna. Låt rikingarna betala för champagnen, så halar du själv fram lädret vid frukosten dagen därpå. Det är själva gesten som är grejen, inte storleken på notan.

Sist men inte minst: Försök hålla fast i några traditioner från tiden då ni var mer ekonomiskt jämbördiga. Även om maten på Ekstedt är betydligt godare än på O’Learys, innebär det inte att kvällarna blir roligare. Ofta är det tvärtom.

Annons