Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Måndag hela veckan är min terapi

Dalai Lama älskar den. Liksom Oprah Winfrey, Judd Apatow och jag själv. Däremot har jag aldrig lyckats övertyga min fru om dess storhet.

Annons
X

Jag syftar på Måndag hela veckan (Groundhog Day), komedin som fyller 25 i år.

Första gången, jag var i sena tonåren, träffade den som en pil i magen. En mjuk pil, ska sägas, för utöver att vara rolig har filmen ett vackert budskap.

Premissen i korthet. Väderpresentatören Phil, spelad av Bill Murray, beger sig motvilligt till den lilla hålan Punxsutawney för att rapportera om Groundhog Day, en högtid där ett murveldjur prognosticerar vårens ankomst.

Phil är ett olyckligt och självcentrerat svin. Han kallar lokalinvånarna för "hicks" och "morons" och räknar minuterna tills han får återvända hem från detta nonsensuppdrag. Istället fastnar han i en ändlös Groundhog Day-loop. Varje morgon vaknar Phil i samma dystra hotellrum där klockradion ständigt spelar Sonny & Chers I got you babe.

Phil testar att tillbringa Groundhog Day såväl hedonistiskt (han krökar, goffar gräddbakelser och ligger med okända kvinnor) som hyperproduktivt (han lär sig spela piano och läser fransk poesi). Men inget gör honom lycklig. Dessutom slutar alla hans försök att förföra producenten Rita (Andie McDowell) med att hon örfilar honom.

Phil blir deprimerad och försöker ta livet av sig (genom att hoppa från klocktorn och släppa brödrostar i badkar) men vaknar ändå upp i samma hotellsäng, på Groundhog Day.

I detta tröstlösa läge börjar Phil fokusera på andra människor. Han hjälper hemlösa och räddar tjockisar från kvävningsdöden. Då släpper givetvis förbannelsen och nästa gång han vaknar har Groundhog Day passerat och en nyförälskad Rita ligger intill honom.

Budskapet är tydligt: Bästa botemedlet mot ett rastlöst hjärta är att släppa egot och bry sig om andra. Ett synsätt som harmonierar med både buddhismen och kristendomen.

Jag har sett Måndag hela veckan ett tiotal gånger, de sista nio gångerna främst av terapeutiska skäl. För mig fungerar den nämligen som ett lyckopiller.

Ett annat av filmens budskap är för övrigt att man aldrig får ge upp. Så ikväll tvingar jag min fru att se om den. Någon gång måste hon förstå.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen