Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Lita aldrig på de väluppfostrade

Mitt uppförande har alltid haft viss utvecklingspotential.

Annons

Redan i lågstadiet svor jag som en borstbindare och Magdalena Ribbing hade haft invändningar mot såväl mitt bordsskick som min oförmåga att hålla upp dörrar åt äldre. 

De andra slynglarna runt Karlaplan var skickligare på att hålla ögonkontakt och rakryggat presentera sig med för- och efternamn. Jag var helt enkelt ingen Östermalmstantsfavorit. Och det var väl ingen direkt smärtpunkt, men jag störde mig på att de hövligaste klasskamraterna ofta var de största asen när dörren till vuxenvärlden stängts.

Minns att jag blev retad ibland för att jag var opolerad. Något som – i kombination med att min veckopeng var lägre och ryggsäcken billigare – skapade ett litet men besvärande komplex.

Därför njöt jag i fulla drag häromdagen när jag kom över en studie som visar att överdrivet väluppfostrade människor inte är att lita på. Tvärtom. Det finns en direkt korrelation mellan insmickrande personlighet och svekfullt beteende. 

Deltagarna i studien fick spela ett strategispel där de representerade olika länder under första världskriget. Spelet innehöll inga kort eller tärningar, för att driva handlingen framåt behövde man förhandla och bygga allianser med varandra. Det bakomliggande syftet med övningen var att se om det fanns några tydliga varningstecken på mänskligt svek. Kontentan kokades ner till en enda kärnfull mening: ”Backstabbers tend to play nice”. Överdrivet artiga deltagare var betydligt mer benägna att svika sina medspelare än de som betedde sig oborstat.  

Game of Thrones, världens största och dyraste tv-serie, är ett annat exempel. Bland alla osympatiska karaktärer är Lord Petyr Baelish den allra värsta. Han är en lismande giftorm. Polerad till perfektion. Baelish är blixtsnabb på att komplimentera sina medmänniskor, och ännu kvickare att hugga dem i ryggen. Tydligen är han löst baserad på ikoniska ränksmidare som Machiavelli och Oliver Cromwell.

Alltså: bekymra dig inte över den buttra kollegan som sällan har ett vänligt ord över. Håll däremot ett vakande öga på de som överöser dig med lovord och smileys …

Till Toppen