Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Lämna Liam i fred

Liam Neeson ångrar nog sin frispråkighet.

Annons

I nya actionfilmen Cold pursuit mördas hans son av ett kriminellt gäng, varpå Neeson ger sig ut på en blodig hämndturné. För övrigt samma premiss som i samtliga Neeson-alster de senaste 10 åren.

Under en intervju med Independent försöker nordirländaren skildra sin syn på destruktiva hämndkänslor och drar därför en anekdot från ungdomen. 

Efter att en väninna blivit våldtagen grips han av en svårartad vrede.  Neeson – som vet att hennes angripare var svart – ger sig ut i gränderna med en fjäderbatong i förhoppningen att en mörkhyad man ska kliva ut från en pub, ”så att han kan få slå ihjäl honom”.

Precis allt är fel. I sitt förmörkade tillstånd konstruerar han en kollektiv skuld och beter sig därtill som en idiotisk fullblodsrasist. Detta vet Neeson. Han skäms åt minnet, orden han använder för att beskriva sitt handlande är: ”It was horrible, horrible…”

Ändå blir publiceringen startskottet för en social medier-lynchning utan like. Tusentals självutnämnda moralpoliser kallar Neeson för en otäck vit makt-människa som aldrig mer borde få stå framför en kamera. 

Det primitiva hämndbegäret som Neeson fördömer hos sitt unga jag, slår nu tillbaka mot honom med full kraft. Tangentbordskrigarna är övertygade: har man en gång tänkt en rasistisk tanke är man Nordfront-kompatibel for life. Bikten har ingen betydelse, att Neeson idiotförklarar sig själv spelar ingen roll för moralpoliserna – vars filosofi tycks vara att ingen kan ändra sig och att synder aldrig bör förlåtas.

Jag blir beklämd av detta. Twittermobbens inhumana människosyn är betydligt mer alarmerande än Neesons historia. Under godhetsflagg slaktar de dagligen folk som gjort sig skyldiga till att ha tänkt något icke rättvisemärkt.

I mina ögon är Neeson ganska modig som vågar berätta sin komprometterande historia – trots att den på inget sätt är främjande för hans karriär.

Jag har en idé till nästa film. En grupp blodtörstiga moralister upptäcker att Neesons purbrittiska dotter bär kimono och dömer henne till döden för kulturell appropiering. Neesons gammaltestamentliga hämndbegär väcks till liv och iklädd en något för stor skinnkavaj ger han sig ut på vägarna igen …

Foto: IBL

Till Toppen