SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Intuitivt ätande är världens sämsta idé

Text: Hugo Rehnberg - 25 september 2019

När 2000-talets fånigaste uttryck ska koras kommer ”wellness” slåss om guldet, i hård konkurrens med egentid och fredagsmys.

Men vad är egentligen wellness? Eftersom ordet uppkom kring 2005 kommer vi inte hitta svaret i Bibeln eller Koranen, men frågar du en wellness-expert handlar det om att träna och juica skiten ur allt som hänger från träd – tills man sover bättre, vaknar gladare, undviker blödande tarmar och får en skimrande hy. Själv skulle jag säga att wellness-industrin till 90 procent handlar om att bli smalare.

En av wellness-mediernas mest omskrivna trender den här hösten är ”intuitivt ätande”. Ett slags motvikt till alla strikta dieter. De amerikanska dietisterna bakom filosofin hävdar att intuitivt ätande är långsiktigare än andra mathållningar.

Låter lovande. Jag har testat mängder av dieter och lyckas alltid tappa lite vikt i början men efter några månader står vågen ofelbart på 90 kilo igen. En gång var jag nere på 75 – hade markerade kindben och synliga magrutor, rent objektivt har jag aldrig varit lika snygg – men orsaken var ingen strikt kosthållning utan ett krossat hjärta och det vill jag helst slippa återuppleva.

Annons
Annons

Det intuitiva ätandet innebär att man ska ära sin hunger, ifrågasätta kostpoliser och respektera sin kropp. Grundarna kallar det en återgång till spädbarnsåren, då man tydligen ska ha en intuitiv förståelse för vad som är gott och hur mycket man bör äta. Här någonstans börjar jag ana att trenden är båg.

För det första, spädbarn har ingen känsla för gastronomi, de har bara upplevt en enda smak. Därtill äter de flesta bebisar som svultna vargar varje gång de får ett kvinnobröst framför sig.

Dessutom: om jag lät intuitionen styra min kosthållning skulle jag se ut som Edward Blom. Varje gång en tallrik mat ställs framför mig säger nämligen instinkten åt mig att äta utav bara helvete, eftersom maten när som helst kan ta slut. Jag är som en labrador.

Man kan kalla det oral störning eller överlevnadsinstinkt, men jag känner mig tryggast med något i munnen. Mat är lösningen på allt. Uttråkad? Kika i kylskåpet Trött? Fyll på med lite kolhydrater. Småhungrig? Ät, ät, ät. Och det hjälper inte att jag bor ovanpå en 7-Eleven-butik.

Som wellness-drottningen Gwyneth Paltrow helt oironiskt skrev: ”våra verktygslådor för optimal wellness ser olika ut”. Så sant. Och intuitivt ätande hör inte hemma i min.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons