Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Har japanerna hittat receptet på lycka?

När Kim Jong Un förklarar att ”den senile Trump ska tämjas med eld” känns det mer angeläget än någonsin att hitta sitt inre lugn.

Annons

Danskarna använder sig av hygge. Med stickade tröjor, fladdrande stearinljus, några kalla Tuborg och lite skönt snack med goda vänner vaccinerar de sig mot ytlighet, storstadsstress och megalomaniska världsledare. Och visst låter det trivsamt men jag misstänker att hygge passar danskarna bättre än oss. Då är förmodligen japanernas motsvarighet, ikigai, mer lämpat för det svenska lynnet.

Ikigai är hygges raka motsats. Istället för luta sig tillbaka bygger japanernas lyckokoncept på att man ska hitta en vettig arbetsuppgift, ett slags syfte med alltihop, och därefter ägna sig åt den så mycket som möjligt. Författaren Lena Andersson var för övrigt inne på ett liknande resonemang i ett avsnitt av radioprogrammet Allvarligt talat.

Iki betyder ”liv” på japanska och kai, ungefär, resultatet av en viss handling.

Så hur finner man sitt ikigai?

Héctor Garcia – författare till boken Ikigai: hitta din väg till ett långt och lyckligt liv – förklarar att första steget är att hitta ett bra flow. Han syftar på känslan som infinner sig när en uppgift blir så absorberande att tiden bara flyter iväg. Det spelar ingen roll om det är svarvning eller lyrikskrivande – huvudsaken är att sysslan är så givande att den får morgon att förvandlas till kväll i ett litet nafs.
Ikigai bor i de där fängslande stunderna. Öka antalet flowtimmar, så ökar du ditt ikigai.

Allt måste inte vara arbete. Har du några givande hobbys? Yoga? Poker? Fotografi? Mer sånt, mer ikigai.

När du väl etablerat vilka dessa sysslor är, gäller det att skala bort sånt som har dålig inverkan på ditt ikigai. Tricket är att lära dig säga nej till uppgifter du ogillar och är dålig på.

Belackarna menar att ikigai bara är ännu ett livscoachdoftande balsam på de själsliga såren. Inget som löser de stora problemen.

De har säkert rätt.

Men tills man är villig att lägga sig på psykoterapeutens divan låter det ändå ganska vettigt.

Till Toppen