SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Det är omänskligt att kunna ta kritik

Text: Hugo Rehnberg - 22 augusti 2019

Dricker kaffe på konditoriet i Löttorp en tidig morgon. Familjen är kvar i sommarhuset. Jag har flytt fältet efter att ha blivit kraftigt ifrågasatt av en närstående. Kritiken – som rörde hushållsarbete – landade inte väl. Den gör sällan det för mig. Jag reagerade med en motattack och eftersom min närstående inte heller är femstjärnig på kritikhantering sitter jag nu i ensamhet på det lilla torget och försöker lugna ner mig.

Jag ger aldrig nyårslöften. Helt enkelt för att året, i mina ögon, börjar i augusti. Det är bara under sommaren jag har tillräcklig sinnesro för att verkligen fundera över saker jag skulle vilja ändra på. Medan en kvinna beställer tjugo Ölandslimpor ger jag mig själv ett augustilöfte: jag ska försöka bli bättre på att tugga i mig kritik. Inte bjäfsa emot så mycket. Försöka förstå fienden. 

Så jag ägnar närmaste halvtimmen åt att förkovra mig i ämnet.

Redan första Googleträffen är uppiggande. Enligt den amerikanska psykologen Harriet Lerner – författare till boken Who won’t you apologize – är INGA människor bra på att hantera oönskad negativ feedback. Det finns en utbredd föreställning att folk med stark självkänsla är skickliga på att ta kritik; att de nästan gillar att ifrågasättas, eftersom det hjälper dem att växa som människor. Detta stämmer inte. Alla hatar kritik. Ingen vill bli utesluten ur flocken. De hårdhudade, de som tycks impregnerade mot kritik, spelar antingen teater eller så är de dumma i huvudet.

Mungiporna pekar uppåt när jag hämtar påtår.

Att jag ordagrant kan citera ett elakt Twitterinlägg om mig från 2010 är inte heller onormalt. Vi funkar tydligen så. ”Låt inte komplimanger stiga dig åt huvudet eller kritik borra sig in i ditt hjärta” är lättare att brodera på en kudde än att efterleva.

Nyckeln, enligt Lerner, är att verkligen lyssna till kritiken. Inte avbryta, inte försvara sig, inte leta efter felaktigheter i den andras faktaframställning. Med andra ord – bete sig helt onaturligt. Instinktivt fokuserar jag på de delar av kritiken som är oriktig och orättvis. Det som säger mig att utlåtandet är idiotiskt. Istället bör jag alltså utmana mig själv och försöka hitta något i kritiken jag håller med om. 

Tar ett djupt andetag, sätter mig i bilen och kör hemåt. Det är inte lätt att vara människa.

Annons