Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Bit ihop och stå ut med misären

Text: Hugo Rehnberg - 1 februari 2019
Annons

Maldiverna, 05:20. Utifrån hörs vågskvalp och några morgonpigga fåglars högljudda diskussion. Intill ligger min fru och son och snusar.

Allt är perfekt. Förutom att jag inte sovit en blund. Trots att jag bälgade i mig en kanna kamomillte efter middagen och trots att jag klippte en Stilnoct strax efter tre. Jag har provat räkneövningar, andningsmetoder, body scanning. Men oro och jetlag tycks besegra både västerländsk och österländsk läkekonst den här natten.

Jag vet, sluta gnäll din priviligierade jävel.

Men insomnia i paradiset är nästan värre än att drabbas i ett februariruskigt Stockholm. Morgondagen är dömd till att bli skör, febrig och lättantändlig. Jag blir en enda stor besvikelse: Eftersom jag inte kommer orka snorkla med min son och definitivt inte dricka vin och prata, prata, prata med min fru. Jag hade hellre genomlidit detta en vanlig jobbtisdag.

Liksom de fem stadierna av sorg, har jag tagit mig igenom förnekelse (snart somnar jag), ilska (varför somnar jag inte?), förhandling (om jag lyckas somna närmsta kvarten, får jag åtminstone fyra timmars sömn), depression (jag är dömd till evig sömnlöshet) och om några timmar, när jag kliver upp med grusiga ögon, kommer jag slutligen att acceptera situationen.

Annons
Annons

Att sova har alltid varit en svag gren. Ett släktdrag, sannolikt, båda mina föräldrar har lidit av samma problem. Lyckligtvis ”dygnar” jag inte ofrivilligt mer än någon gång i månaden.

Talesättet ”Den friske har tusen önskningar, den sjuke bara en”, är i högsta grad tillämplig på sömnlösa. Jag skulle ge mycket för att slippa vira in mig i lakanen, fastlåst i tankebanor från helvetet, där varenda olöst konflikt får världskrigspotential och där en obetald faktura – i min fantasi – kan leda till konkurs och hemlöshet. Man blir hopplöst hudlös i vargtimmen.

Så vad gör man? Absolut ingenting, enligt min kompis, sömnforskaren Helena Schiller. Inte grubbla så mycket över hur få timmar man sovit och framför allt inte kompensera för den uteblivna sömnen dagen därpå. Ingen tupplur vid lunch och inte krypa till sängs direkt efter middagen. Bara bita ihop, stå ut med några timmars misär och fokusera på att det bara handlar om en dag. 

För det finns något positivt i detta också. Livet behöver lite bergochdalbana för att man ska uppskatta det. Om ett drygt dygn kommer jag vakna utvilad igen och då känner jag mig plötsligt oövervinnlig. Livet leker.

Annons