SvD Perfect Guide
Annons

Hugo Rehnberg: Bara bakåtsträvare talar sanning

Text: Hugo Rehnberg - 11 september 2019

Den unge mannen mittemot mig är energisk, orden forsar ur honom när han beskriver sitt nystartade företag. Och idén är inte tokig, marknadsluckan finns där, allt tycks lovande, möjligen låter vissa delar av hans entreprenörshistorik för bra för att vara sanna. Efter mötet går jag in på allabolag.se och dubbelkollar. Delvis för att jag är murvlig, men också för att tävlingsmänniskan i mig inte riktigt står ut med att en 25-åring är mer framgångsrik än jag.

Det är han inte, visar det sig. Siffrorna han presenterade är fullständigt fabricerade. En liten del av mig andas ut, men mest av allt blir jag beklämd. Detta händer nämligen hela tiden.

I samtidsmänniskans outtröttliga kamp för att framstå som en vinnare kryddas numera siffror och berättelser hämningslöst. Det här otyget är vanligare hos yngre generationer men folksjukdomen spänner över alla åldrar. Det är som att självberöm blivit ett tecken på styrka och ödmjukhet en symbol för svaghet.

Framför allt blir inställningen till sanningen allt mer liberal. ”Sanningen är vad folk väljer att tro på”, sade Fox News-grundaren Roger Ailes. Och han är inte ensam om åsikten.

Annons
Annons

Jag vet inte hur och varför det blev såhär.

Kanske är det vårt konstanta tävlande. I vem som har flest likes, snyggast kropp eller mest stålar (den främsta orsaken till att jag jämt surfar in allabolag.se, och jag förlorar nästan jämt).

Någon skulle säkert skylla på amerikaniseringen.

Möjligen är det en frukt av förväntningssamhället som Handelsprofessorn Micael Dahlen skrev om. Den moderna tekniken gör att tillvaron plötsligt rusar fram, vilket lett till att många människor befinner sig i nästa grej istället för i nuet.

Översatt: när den unge entreprenören rabblar siffror som inte överensstämmer med tidigare resultat, är det jag som är för fyrkantig – han menade ju nästnästa års glädjebudget. 2019 pratar man om den man vill vara, inte den man är. Bara bakåtsträvare håller sig till sanningen. 

Donald Trump ljuger i snitt 13 gånger per dag och är världens mäktigaste man. Isabella Löwengrip – som själv jämfört sin offentliga persona med filmen The Truman Show, alltså en kraftigt förskönad verklighet – utnämndes förra året till näringslivets mäktigaste kvinna. Och här sitter jag och tjurar. Det får vara slut med det. 

Välkomna ska ni vara till ännu ett nummer av Sveriges främsta och mest framgångsrika tidskrift. Ägna en halvtimme åt vår prisvinnande journalistik så kan jag garantera er oförglömliga aha-upplevelser och ett långt och lyckligt liv.

Foto: TT

Annons