Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg: ”Arbetsnarkomaner får sämre karriärer”

Text: Hugo Rehnberg - 27 september 2018
Annons

– Semester är en rättighet, inte en skyldighet, brukade min farfar säga.

Sen satte han sig i sin gula Opel, körde in mot stan och tillbringade sommaren i arbetsrummet på Nordiska museet istället för att vara i skärgården med familjen.

Jag romantiserade länge hans arbetsnarkomani. Klistrade till och med upp hans doktrin på kontorsväggen för att kollegorna skulle förstå vilket virke jag var gjord av. Framför allt jobbade jag. Hela tiden. 60 timmars arbetsvecka innebar att jag var småkrasslig. 70-80 timmar var en lämplig standard. Lördagar räckte det att arbeta i några timmar, men på söndagar hände ändå inget kul så då kunde man jobba heldag.

Filosofin var enkel: om jag jobbade mer än alla andra, kunde jag få ett försprång och bli framgångsrik.

När en kollega gav mig The 4-Hour Workweek – slackerbibeln som uppmuntrar alla latmaskar att jobba ännu mindre – övervägde jag att arrangera ett bokbål på Gärdet. När Gudrun Schyman motionerade för sex timmars arbetsdag ekade Margaret Thatchers röst i mitt huvud – gullig idé, problemet är att någon annans pengar förr eller senare kommer ta slut.

Annons
Annons

Sen fick jag barn. Plötsligt varken kunde, ville eller orkade jag jobba lika mycket som tidigare. Under barnvagnspromenaderna funderade jag ofta över vad alla de ensamma söndagarna på kontoret egentligen hade gett mig. Min karriär var helt okej, kanske en svag fyra, men det skulle aldrig skrivas några böcker om den.

Du har säkert redan räknat ut dramaturgin i den här texten. Jag började jobba normala 40 timmar – och fick ut ungefär lika mycket av mitt arbete som tidigare. Därtill sov jag bättre och blev av med de värsta överflödskilona.

I en ny studie – gjord på 50 000 människor i 36 olika länder – har man mätt arbetstider och stressnivåer och därefter kopplat samman dem med lönesättning, yrkesmässiga erkännanden och välmående i största allmänhet. Resultatet var slående: stenhårt arbete är inte bara dåligt för ditt privatliv, det är dessutom inte särskilt gynnsamt för karriären. Folk som sliter ihjäl sig får inte alls den bekräftelse från sina överordnade som de möjligen förtjänar. Däremot får de sura partners och dålig hälsa.

Med andra ord, utnyttja din rättighet och gör sunday till fun day. Det är du värd.

Annons