Annons
X
Annons
X

Hugo Chávez tappar slagkraft

”Chávez – du är bränd!” Oppositionen i Venezuela har lånat ett uttryck från nationalsporten baseball för att häckla sin president. Efter elva år vid makten hopar sig problemen för Hugo Chávez och hans röda revolution.

Chávezanhängare i Caracas viftar med flaggor för att fira 18-årsdagen av hans misslyckade försök till statskupp 1992 (sex år senare valdes han till president med stor majoritet).
Chávezanhängare i Caracas viftar med flaggor för att fira 18-årsdagen av hans misslyckade försök till statskupp 1992 (sex år senare valdes han till president med stor majoritet). Foto: FERNANDO VERGARA

När slagmannen missat bollen tre gånger i rad är han bränd,
”ponchao” på venezolansk slang. Chávez älskar baseball, och spelar gärna själv. Hans anhängare bär röda tröjor där presidenten slår slag efter slag för Revolutionen, ”det 21:a århundradets socialism”, som han kallar sitt politiska projekt.

Nu slår oppositionen tillbaka
:
”Chávez, ’tas ponchao” står det på alltfler tröjor och banderoller. ”Lyse, vatten, el... Chávez du är bränd!” skanderar studenterna på gatorna de senaste veckorna. I Caracas möttes de av kravallpolis, tårgas och vattenkanoner i torsdags. Demonstrationerna har tagit ny fart sedan Chávez lät stänga en populär regeringskritisk tv-kanal. Två ungdomar sköts ihjäl under en av protesterna.

En ihärdig torka har nästan tömt de dammar som förser landet med elkraft. Det har lett till ständiga strömavbrott, mörkläggningar och impopulärt elsparande. Vatten och el är ransonerat på många håll. Chávez skyller på
”El Niño”, ett väderfenomen i Stilla havet, kritikerna lägger skulden på regeringen för bristande investeringar och dålig energiplanering.

Annons
X

Venezuela är i en ekonomisk recession – och plågas av Latinamerikas högsta inflation: 25 procent ifjol. En devalvering i januari eldar på den brasan ännu mer. Dyrare mat – det mesta importeras – slår hårt mot de fattigaste, som är Chávez väljarbas.

Venezolanerna är också trötta på all kriminalitet, på de rekordhöga mordtalen och på den ständiga korruptionen. Allt detta missnöje tär på regeringens förtroendekapital. De senaste opinionsmätningarna pekar på att stödet för Chávez – som alltid varit stort – nu har fallit under 50 procent.

Nu har Chávez kallat in en höjdare från Kuba för att lösa elkrisen; i tisdags kom Kubas vicepresident Ramiro Valdés till Caracas i spetsen för en expertgrupp. Detta är ännu ett bevis för ”kubaniseringen” av Venezuela, säger oppositionen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tiotusentals läkare, lärare och andra specialister från bröderna Castros ö arbetar redan i landet, i regeringens sociala satsningar i fattiga områden (där få venezolanska läkare vill jobba). Och i säkerhetsapparaten. I gengäld får Kuba billig olja från Venezuela.

  Nu befarar Chávez motståndare att Valdés snarare kommit för att hjälpa Chávez att få bukt med de växande protesterna, som sprider sig via sociala medier på internet. De pekar på att Valdés också är kommunikationsminister och specialist på nätcensur och spioneri.

  –Så fort kubanerna kommer hit exploderar kontrarevolutionens vrede. Men de talar bara strunt, kontrar Chávez.

  Och till studenterna på gatorna – ”en handfull rikemansbarn” – riktar han ett varningens ord:

  –De kommer aldrig att kunna störta regeringen. Och om de försöker vapnens väg så har vi Bolívars svärd här, redo att slå ned dem, varnade Chávez i torsdags när han firade 18-årsdagen av sitt misslyckade försök till statskupp 1992. (Sex år senare valdes han till president med stor majoritet.)

  Han var klädd i uniform och röd basker, och bar ett svärd som tillhört frihetshjälten Simón Bolívar, Chávez store hjälte och förebild. Det var ännu ett av dessa långa presidenttal som landets alla tv- och radiostationer är tvungna – enligt lag – att sända direkt, och i sin helhet.

  Det var detta påbud som tv-kanalen RCTV trotsade; de ville själv bestämma sitt innehåll. Chávez har alltid hatat RCTV sedan kanalen backade upp den kortlivade statskuppen mot honom 2002. För tre år sedan försvann kanalen från det markbundna nätet. Sedan dess har venezolanerna kunnat se RCTV via kabel. Men inte nu längre.

  Andra tv-kanaler hotas av samma öde, flera radiostationer har stängts och många redaktioner tillämpar nu självcensur för att inte dra på sig kritik från regeringen.

  I september är det parlamentsval och då kommer oppositionen att flytta fram sina positioner. Efter det förra valet – som oppositionen bojkottade helt – är 90 procent av ledamöterna Chavez-anhängare. Därför har kongressen bara varit ett lojalt transportkompani för Chávez.

  Men oppositionen är ändå för splittrad för att kunna bjuda något verkligt motstånd. Chávez har hela statsapparaten i sin hand: domstolarna, valmyndigheten, armén, en stor del av medierna. Då kan motståndet inom hans egna led vara ett större hot.

  Polo Constitucional heter en nybildad grupp av höga före detta Chávez-anhängare som är trötta på presidentens maktfullkomlighet. Den leds av Luis Alfonso Dávila, pensionerad överste, tidigare talman i kongressen, före detta utrikesminister.

  Gruppen uppmanade nyligen Chávez att avgå: ”fattigdomen förvärras”, ”vatten, el och sophämtning är ett kaos”, ”ekonomin är i djup kris trots överflödet på olja” och ”korruptionen har nått obscena höjder”, skrev Polo i ett uttalande förra söndagen.

  Där finns också Chávez tidigare vapenbroder Raúl Baduel, försvarsminister fram till 2007. Han föll i onåd sedan han öppet kritiserat Chávez planer på att ändra grundlagen till sin egen fördel. Nu sitter general Baduel i fängelse, anklagad för korruption – den vanliga hållhaken i Venezuelas politik.

  Annons
  Annons
  X

  Chávezanhängare i Caracas viftar med flaggor för att fira 18-årsdagen av hans misslyckade försök till statskupp 1992 (sex år senare valdes han till president med stor majoritet).

  Foto: FERNANDO VERGARA Bild 1 av 3

  Venezuelas president, och baseballälskaren, Hugo Chávez får allt hårdare kritik.

  Foto: MIRAFLORES PALACE/AP Bild 2 av 3

  Universitetsstudenter i Venezuelas huvudstad Caracas protesterar mot Hugo Chávez censur.

  Foto: FERNANDO VERGARA/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X