Annons
X
Annons
X

Huggsexa om ny tillsynsmyndighet

Moderaternas partisekreterare Kent Persson lanserar förslaget att starta en ny myndighet med uppgift att granska landets äldreboenden.

(uppdaterad)
Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
Moderaternas partisekreterare Kent Persson. Foto: YVONNE ÅSELL

Men tjänsten som generaldirektör är redan utlyst.

– Kent Persson borde vara mer insatt i vad regeringen gör, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Kent Persson målade
i en intervju med SVT:s Rapport upp visionen av en välfärdsinspektion med tydligt mandat att utfärda föreskrifter, varningar och även makt att stänga ner icke-fungerande verksamheter.

Annons
X

– Vi kan inte ha det som det är i dag med exempel på både vanvård och missförhållanden som fått pågå alldeles för lång tid utan att åtgärder vidtagits, sade Moderaternas partisekreterare Kent Persson till TT.

Problemet är att en sådan myndighet redan ligger i startgroparna. För ett par veckor sedan utlyste regeringen tjänsten som generaldirektör för den kommande myndigheten, än så länge kallad inspektionsmyndigheten för vård och omsorg. Minst 13 personer hade sökt tjänsten när ansökningstiden gick ut i torsdags, enligt socialminister Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö.

– De har uppenbart varit instängda och verkar inte ha följt med i vad som hänt, säger Acko Ankarberg om det moderata förslaget.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag vet att Kent Persson är ny på sitt uppdrag, men det finns väl anledning att ta reda på vad som hänt innan man går ut och tror att det är något nytt.

  Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund skrev sent på söndagskvällen på Twitter att ”Själv funderar jag på att presentera en idé som jag kallar jobbskatteavdrag...” och lade till: ”Detta alltså apropå M:s förslag om förstärkt tillsyn av vård och omsorg. Tur att de hann göra sitt utspel innan myndigheten är på plats.”

  Också från centerpartistiskt håll kommer det kritik. ”Ny moderat strategi; låta partisekreteraren informera om regeringsbeslut innan de beslutats. Smart? Tveksamt.” skrev Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson på Twitter på måndagsmorgonen.

  Även Vänsterpartiet sågar Kent Perssons förslag med hänvisning till att den myndighet han efterlyser redan finns: Socialstyrelsen. Bekymret är hur den borgerliga regeringen utarmat den genom att strypa resurserna, hävdar Eva Olofsson (V) i ett pressmeddelande.

  Socialstyrelsen gjorde förra året inspektioner vid 170 av de 3 000 äldreboenden man har tillsynsansvar för. Tre av fyra visade sig ha brister.

  Stockholm TT–SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X