Annons
X
Annons
X

Huggsexa om bolånekunder

Efter Riksbankens chocksänkning av räntan i förra veckan råder fullt krig om kunderna bland banker och bolåneinstitut. Både SBAB och Länsförsäkringar har fortsatt att sänka i veckan.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

**Statliga SBAB **sänker räntorna för bolån med bindningstider mellan ett och tio år med 0,05–0,21 procentenheter. Ett femårigt lån får en ränta på 3,13 procent och ett tvåårigt lån får en ränta på 2,50 procent. Tremånadersräntan sänktes redan i förra veckan till 2,42 procent. Det meddelade den statliga banken i går.

Länsförsäkringar meddelade i måndags att man sänker räntan på bolån med samtliga bindningstider. Tremånadersräntan sänks med 0,06 procentenheter till 2,41 procent, vilket betyder att bolaget nu erbjuder lägst ränta jämfört med storbankernas listräntor.

Och på onsdagsmorgonen följde Skandia upp med en sänkning av sin femårsränta med 0,17 procentenheter till 3,14 procent. Skandias tvåårsränta sänks med 0,20 procentenheter till 2,52 procent och tremånadersräntan sänks med 0,10 procentenheter till 2,41 procent.

Annons
X

**Kriget om **kunderna blossade upp på allvar direkt efter Riksbankens räntesänkning i torsdags. SBAB var då först ut med att gå till boränteattack och sänkte den rörliga tremånadersräntan med 0,25 procentenheter till 2,42 procent. Storbankerna var inte sämre och sänkte i flera steg i slutet av förra veckan.

Handelsbanken gick ut redan inför räntebeskedet och meddelade att den korta boräntan skulle sänkas om reporäntan sänktes med 0,25 procentenheter. Nu blev Riksbankens sänkning ännu större – 0,50 procentenheter. Handelsbanken sänkte därför sin tremånadersränta med 0,24 procentenheter till 2,42 procent.

Nordea har efter sina sänkningar en ränta på 2,43 procent på ett rörligt lån och bankkollegorna Swedbank och SEB har nu listräntor på 2,44 procent respektive 2,42 procent.

**Men med Riksbankens **kraftiga sänkning i ryggen bör en duktig prutare kunna få ned räntan lägre än så, anser SvD:s Räntepanel.

– Riksbanken överraskade verkligen. Min bedömning är att listräntorna för rörligt kommer att sänkas rejält till cirka 2,25 procent. En för banken attraktiv låntagare borde då kunna pruta ner sin rörliga boränta till cirka 1,70 procent, säger Tomas Pousette, medlem i Räntepanelen och tidigare chefsekonom på SBAB.

Han räknar med låga boräntor ett bra tag framöver.

På tisdagens Ekofinmöte upprepade EU:s finansministrar uppmaningen till Sverige att fortsätta ta itu med riskerna med den höga privata skuldsättningen. Beskedet från kommissionen var att minska skevheterna i bostadsbeskattningen, fasa ut ränteavdragen och fastighetsskatterna bör höjas.

**Finansmarknadsminister **Peter Norman (M), på plats i Bryssel under Ekofinmötet har naturligtvis noterat boräntekriget efter Riksbankens sänkning i förra veckan och håller med om att det kommer att spä på hushållens skuldsättning ytterligare.

– Ja, det är inte överraskande om bolånen ökar. Men nu har regeringen tillsammans med Finansinspektionen lagt ut en bombmatta med åtgärder för att dämpa den här utvecklingen. Allt från bolånetak, skärpta kapitaltäckningskrav på banker samt att amorteringskulturen ska skärpas redan under hösten. Nu återstår att se vad som händer. Vi kommer inte att acceptera att den privata skuldsättningen når nivåer som påverkar stabiliteten, säger Norman till SvD Näringsliv.

**Från Bryssel **kom under gårdagen även krav på att Sverige måste effektivisera bostadsmarknaden genom att fasa ut hyresregleringen och stärka avtalsfriheten för hyresgäster och hyresvärdar, rapporterar nyhetsbyrån Direkt. Konkurrensen i byggsektorn bör också främjas och minska hindren för nya byggföretag som vill in på marknaden.

Tolv tips för att få en lägre boränta svd.se
Annons
Annons
Annons
X
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X