Hudtest avslöjar knark i trafiken

Polisen i Solna vill prova en ny apparat i trafikkontroller för att avslöja förekomsten av cannabis, amfetamin och annan trafikfarlig narkotika utan besvärliga urinprov.

Under strecket
Publicerad
Annons

Apparaten kan installeras i trafikpolisens mobila buss och ger omedelbart utslag. Testet görs på huden.
I går var det nationell samlingsdag mot rattfylleri med poliskontroller över hela landet. I Stockholms län var 200 poliser engagerade i nykterhetskontroller. Vid Bromma stormarknad avslöjades under en timme tio bilförare som druckit för mycket alkohol.

Men hittills har det inte funnits någon säker metod att rutinmässigt kontrollera om en person är narkotikapåverkad. Apparaten har köpts in av Västerortspolisen, som väntar på att Rikspolisstyrelsens jurister ska godkänna den.
– Vi vill använda den som ett sållningsinstrument och slippa de besvärliga urinproven, säger Ulf Malmqvist, trafikpolis vid Västerortspolisen.
Då skulle man bara behöva ta urinprov på de personer där apparaten ger utslag. Det räcker med att gnida en bomullssudd mot huden. Sudden sätts in i apparaten, som gör en analys om det finns narkotiska preparat och vilka.
Här rör det sig om en svensk biomedicinsk uppfinning, som ursprungligen togs fram av Bofors för minröjning, den så kallade hundnosen. Narkotikadetektorn används för närvarande av tullen vid Öresundsbron för att kontrollera förekomsten av narkotika i bilarna och har även köpts av tullen i Japan och kustbevakningen i USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons