SvD Perfect Guide

Hudläkaren: Så skyddar du hyn i sommar

Under sommaren utsätts hyn för andra påfrestningar än resten av året. SPG frågade Anne Birgitte Undén, som arbetat som hudläkare i 25 års tid, hur man bäst skyddar sin hy under de varma månaderna.

Text: Sophie Tisell - 26 juli 2018
Annons

Hur ska man ta hand om sin hy under sommaren?
– Nummer ett är att använda solcrème, det är viktigt på ett medicinskt plan för att förhindra hudcancer men stoppar också åldrandet. Man bör även dra ner på antalet aktiva ingredienser i sina produkter den här årstiden. Och tänk på att återfukta hyn, gärna med kladd- och fettfria produkter.

På vilket sätt påverkas hyn av att vistas mycket i solen?
– Solen ger ifrån sig två olika våglängder – UVB och UVA. UVB är den som gör att vi bränner oss och får färg medan UVA går djupare ner i huden och gör att hyn åldras. Man bränner sig i det yttersta lagret av huden och det är där cancer utvecklas. UVA, som man bland annat får när man solar solarium, har också visat sig orsaka cancer men den förändrar även underhuden vilket kan leda till rynkor.

Hur håller man hyn ung?
– Genom att använda solskyddsfaktor som skyddar mot både UVB och UVA. Och att inte röka. De är de två stora orsakerna till att hyn åldras. Sedan kan man använda sig av produkter som har effekt på cellnivå, med till exempel A-vitamin.

Det har diskuterats om solcrème är giftigt eller inte, hur ställer du dig till det?
– Som läkare håller jag mig till vetenskapen. Flera studier har visat att solskyddsfaktor reducerar risken för alla sorters hudcancer. Vi vet att den enda orsaken till hudcancer är UVA- och UVB-strålning samt att sola solarium.

Vad ska man tänka på efter sommaren, när hyn blivit utsatt för mycket sol, bad och värme?
– Då kan man börja använda sig av mer aktiva ingredienser som bygger upp huden. En peel med A-vitamin kan vara bra. Sedan är det viktigt att tillföra fukt. Och då ska man tänka fukt, inte fett. Fett är oljebaserade produkter som vi hudläkare inte är så mycket för. Fukt är olika fuktbindare som binder fukten i huden, som ämnena karbamid och propylenglykol.

Anne Birgitte Undén är disputerad hudläkare inom hudcancer och grundare av hudläkarmottagningen Complete skin.

Annons