Annons
X
Annons
X

Hudfärg ska inte vara polisens riktmärke

REPLIK | PAPPERSLÖSA

Den enskilde medborgarens rättssäkerhet är i fara.
Jonas Bergström och Anders Österberg

Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Rosa Parks stod upp för allas lika värde genom att sitta ner och vägra en vit man hennes sittplats. Ibland är det inte svårare än så att stå upp för alla människors lika värde – och ändå så svårt. Det var kontroversiellt då och det är det än idag. Just idag står striden om Reva. I grunden är det samma debatt – mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Joanna Ljunggren, från moderata studentförbundet, kallar sig liberal men skriver att utvisningsbeslut ska genomföras, även om det innebär frihetskränkningar av medborgare som inte har ett “svenskt utseende” (
Brännpunkt 1/3). Reva drabbar inte enbart papperslösa utan även svenska medborgare som är på väg till skolan eller jobbet. Flera fall har uppmärksammats i medierna där polisen tvingat människor att visa id, inte för att de är misstänkta för brott eller för att ha plankat, utan på grund av deras “utländska utseende”. Hur liberalt är det egentligen med etnisk profilering?

Annons
X

Detta är ett slag mot allas lika värde och rätt till likabehandling. Den enskilde medborgarens rättssäkerhet är i fara. Reva är dessutom ett systematiskt kränkande av enskildas integritetsskydd. Ska våra städer förvandlas till en plats för jakt på människor vars enda brott är avsaknad av id-handlingar? Ska svensk polis bedriva denna jakt efter kriterier som ”utländskt utseende” och därmed få mandat för att agera strukturellt rasistiskt? Som socialister tycker vi att det är en kränkning att människor tvingas visa legitimation på grund av sitt utseende. Vi vill inte ha ett samhälle där vi skiljs åt på grund av utseende.

Vidare skriver Joanna Ljunggren att Sverige är ett av världens mest “generösa mottagarländer” av flyktingar. Det stämmer inte, Sverige finns inte på någon topplista över mottagarländer av flyktingar. I Pakistan fanns 1,7 miljoner flyktingar år 2011. Sverige är jämförelsevis inget stort mottagarland, 30 000 sökte asyl i Sverige 2011. Av dem fick 70 procent avslag på sin asylansökan. Fakta talar mot Ljunggren.

Ljunggren skriver att det är viktigt med rättsäkerhet och att respektera myndighetsbeslut. Men den svenska migrationspolitiken brister i rättsäkerhet. Sverige har fällts 21 gånger i FN:s kommitté mot tortyr för att flyktingar har utvisat till tortyr. Tyvärr har högerregeringen inte vidtagit några åtgärder för att förhindra att fler flyktingar utvisas till tortyr. Ytterst handlar migrationspolitik om detta, att visa respekt för mänskliga rättigheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Socialdemokratin har tillsammans med liberala krafter banat vägen för demokratin i Sverige. Vi har kämpat sida vid sida för allas lika värde. Precis som Rosa Parks stod upp mot rasism genom att sitta ner, uppmanar vi socialdemokrater och liberaler att stå upp tillsammans och kämpa mot strukturell rasism och för en human migrationspolitik.

  JONAS BERGSTRÖM

  ordförande Ung Kristen Vänster

  ANDERS ÖSTERBERG

  ordförande Akalla S-förening och ersättare Stockholm arbetarekommuns styrelse

  Fotnot: Reva står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete.

  Mer debatt om de papperslösa:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X