SvD Perfect Guide
Annons

”Hyn mår bäst av så få produkter som möjligt”

Skönhetsbranschen är en djungel av onödiga produkter och seglivade myter. SPG träffade huddoktorn Johanna Gillbro och fick hennes experttips.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 2 augusti 2019

Visste du att rött kött och chips kan öka uppkomsten av rynkor? Och det är en myt att idogt vattendrickande ska vara bra för hyn? Nej, inte jag heller. Men Johanna Gillbro vet, med en doktorsexamen inom experimentell och klinisk dermatologi, har hon under sina femton år som forskare inom hudvårdsindustrin och akademin stenkoll på allt som rör vårt största organ. I boken Hudbibeln ställer hon sig kritisk till delar av skönhetsindustrin och tycker konsumenter borde reflektera mer över hur de behandlar sin hy:

–  Gemene man har inte koll på vad hudvårdsprodukter egentligen innehåller. Det finns en uppsjö av olika crèmer på marknaden som det inte finns några studier överhuvudtaget kring.

Ett vanligt misstag många gör är att överbehandla huden. Dels med trendiga syror som AHA och BHA, men också genom att använda för många produkter.

– Skönhetsindustrin tjänar pengar på varje produkt vi köper, därför uppfinner man nya hela tiden. Ett exempel på det är serum, det finns inget regelverk som säger vad ett serum ska innehålla, man kan lika gärna bara använda ansiktscrème. Många glömmer att ju fler produkter man använder, desto mer tillsatser går in i hyn. För hudens bästa ska man använda så få produkter som möjligt.

Annons
Annons

Men vilka ingredienser kan man lita på då?
– De som har kliniskt stöd, till exempel vitaminerna niacinamide och retinol. På 1700-talet fick spanska bönder brist på just niacinamide, vitamin B-3, och de fick extremt torr hy och ökade pigmentförändringar. Sen gillar jag antioxidanter, mineraler och glycerin, som alla är ingredienser som finns naturligt i huden.

Går det verkligen att stoppa hyn från att åldras?
– Ja. Ungefär 75 % av åldrandet beror på yttre faktorer som vi kan påverka, som föroreningar, stress, UV-strålning och kost. När det kommer till kost är vår västerländska diet – med kött, mejeriprodukter, transfetter och socker – dålig för hyn. Socker gör att proteinet kollagen, som håller huden spänstig, blir stelt. Bättre är det med medelhavsdietens frukter, baljväxter och grönsaker. En frisk tarm ger frisk hud.

Du menar att råbiff och chips ger rynkor?
– Det finns indikationer på att livsmedel såsom rött kött och snacks kan påverka rynkbildning . Bland annat i en studie från Holland där man studerade 2 753 personer och analyserade deras rynkor. De som åt mer rött kött och snacks hade fler rynkor än de som inte åt detta. Men man så även att de som åt mycket frukt hade mindre antal rynkor. Det är dock viktigt att poängtera att detta är resultaten av en enda studie, så man kan inte helt fastställa sambandet.

Många är misstänksamma mot kemikalierna i solcrème, vad säger du om det?
– Bor man i Sverige behöver man bara använda UV-skydd mellan mars och september. Resterande tid är helt onödigt om man inte åker utomlands eller till fjällen. Vi behöver D-vitaminet från solen och ingredienserna i UV-filter är varken bra för miljön eller hyn.

Annons
Annons

Du skriver att människor utanför storstäder har bättre hy?
– Människor som bor på landsbygden utsätts inte för lika mycket föroreningar. De har mindre torr hy, färre rynkor och pigmentfläckar än storstadsbor. Dock har man i dessa studier endast jämfört extremt förorenade städer med landsbygd. 

Och att personer som ligger i skilsmässa har sämre hy?
– Ja, det är kopplat till stress. I en studie man gjort på folk som legat i skilsmässa visade det sig att de hade ökad vattenavdunstning i översta hudlagret och sämre reparation av hyn.

Mantrat om att vattendrickande ska vara så bra för hyn, stämmer det?
– Nej, det är en myt. Det finns många studier gjorda på det. Om man är kraftigt uttorkad kan man se skillnad på huden, men inte hos normala personer som slarvat med att dricka.

Hur ser framtidens hudvård ut?
– Jag tror det kommer ske ett skifte liknande livsmedelsbranschen, att efterfrågan på  färskproducerad hudvård ökar. Precis som med juice vill man hellre dricka en färskpressad än en rumstempererad från snabbmatshyllan.

Annons