Annons
X
Annons
X

Hudcancerfallen ökar i Sverige

Solen är härlig – men farlig. Idag och i morgon kommer UV-strålningen att uppgå till höga nivåer och risken att bränna sig är stor.

Varje år ökar fallen av olika former av hudcancer med 4- 5 procent.

[object Object]
Solen strålade över Klarabergsgatan i Stockholm idag. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Temperaturer kring 20 grader väntas i helgen och nästa vecka, men med sol och en klar himmel ökar också UV-strålningen.

Enligt SMHI kommer strålningen att både idag och i morgon ligga på den tredje nivån, hög strålning, när himlen är klar. Det är i första hand i Sydsverige och runt kusterna, samt på Öland och Gotland som strålningen når de höga nivåerna.

LÄS MER:
Många solar trots risker

Annons
X

Med hög strålning menas enligt SMHI att den med känslig hud som ändå blir brun, helst inte ska vara i solen längre tid än en timme.

Och i takt med att solen står högre på himlen, ökar också risken för att man bränner sig. Men medan vår medvetenhet att skydda oss mot solen har ökat, så är det däremot inte säkert att vårt beteende har förändrats, enligt Jan Lapins, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Folk är medvetna och skyddar sina barn bättre, men det är oklart om man har ändrat sitt eget beteende, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varje år ökar fallen av de flesta hudcancerformer med mellan 4 och 5 procent. Under de senaste 50 år har vi utsatt oss mer och mer för solen, medan det tar mellan tio och femton år innan hudcancer utvecklas.

  – Kanske ser man en minskning i antalet hudcancerfall när de som är barn nu blir vuxna, säger Jan Lapins.

  För att solskyddskräm ska skydda mot hudcancer så ska krämen innehålla minst solskyddsfaktor 15. Hudspecialister går steget längre och rekommenderar solskyddsfaktor 30.

  Tidigare har man haft svårt att bevisa att solskyddsfaktor även skyddar mot melanom, inte bara den cancerform som heter skivepitelcancer. Men i en australiensisk studie har man nu slagit fast att så är fallet.

  Men en riktigt hög solskyddsfaktor är inte automatiskt bättre. Ofta blir en kräm med hög solskyddsfaktor dyrare och dessutom ofta kladdigare och blir vitare ansiktet, vilket gör att man kanske inte smörjer sig lika ofta och rikligt. Om det dessutom leder till att man är ute mycket längre i solen för att du har smörjt in dig, så kanske det negativa överväger.

  Generellt bör man undvika att utsätta sig för onödigt stora mängder sol, som till exempel att pressa på stranden, enligt Jan Lapins. Solkräm i kombination med kläder och skugga är helt enkelt det bästa skyddet mot både bränd hud och hudcancer på sikt.

  Men solen gör dig också rynkigare, åtminstone på sikt.

  – Det finns ett väldigt starkt samband mellan sol och rynkor. Även pigmentfläckar har ett tydligt samband med solning, säger Jan Lapins.

  Enligt Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se, är det bäst att vara försiktig i den starka vårsolen.

  – Svenskarna har inte sett solen på länge och kastar sig ut och steker sig, det kanske inte är så lyckat. Risken är att man får en för hög dos på en gång. I synnerhet i början ska man exponera sig försiktigt och skydda sig. Den stora risken är att man överskattar vad man klarar i början av säsongen. Det är lätt att bränna sig nu, säger han.

  LÄNK:
  Här kan du se hur hög strålningen är (extern länk)

  Annons
  Annons
  X

  Solen strålade över Klarabergsgatan i Stockholm idag.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 3

  UV-strålningen i Stockholm var hög idag.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3

  Solen strålade över Klarabergsgatan i Stockholm idag.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X